ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Швейцария забранява временно вноса на автомобили на VW

Днес швейцарската федерална служба за пътища (ASTRA) издаде предварителна забрана за внос на нови дизелови автомобили Volkswagen, които могат да бъдат оборудвани със софтуер, който манипулира стойността на вредните емисии, се казва в изявлението на страната, съобщава "Ройтерс".

Правилото влиза в сила от 5 октомври, понеделник. Със забраната трябва да се предотврати навлизането на засегнати от манипулативния софтуер автомобили по пътищата на Конфедерацията, пояснява ведомството в становището си.

Агенцията също така забрани регистрирането на наскоро внесените употребявани превозни средства, засегнати от скандала. От агенцията съобщават, че забраната не се отнася за превозни средства VW, използвани вече по пътищата в Швейцария.

Близо 130 000 автомобила от групата на VW, регистрирани в Швейцария, са потенциално оборудвани със софтуера. Швейцарският дистрибутор VW AMAG съобщи, че вече е спрял продажбите на нови VW коли, засегнати от манипулацията.

Моделите са марките Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, произведени в периода между 2009 до 2014 г. (отговарящи на стандарта EURO5), които са с дизелови двигатели 1,2TDI, 1,6TDI и 2.0TDI.

Собственик на Volkwagen дизелов автомобил е подал наказателна жалба в Женева срещу германската група за измама и увреждане на околната среда. Това е първата частна жалба в Швейцария, подадена по случая. В нея се настоява властите да разследват дали отработените емисии са довели до смърт или телесни увреждания, пише Swiss Info.

Адвокатите насърчават други собственици, засегнати от скандала с емисии Volkswagen да подадат идентични наказателни жалби и по този начин да участват в съвместни правни действия. Жалбата не е поименна и е насочена към лица или фирми, които участват в тестването на автомобилите - дилъри на автомобили, вносители и търговци, както в Швейцария и в чужбина.    

Отмяна на забраната за внос може да има, ако се отчетат нови данни за стойностите на вредните емисии, предава DPA.

Междувременно стана ясно, че парижката прокуратура също е започнала предварително разследване за възможна измама. Основанието е информация от държавен служител от един от районите на френската столица, както и на изявлението на самата компания, че 11 млн. автомобили по целия свят са екипирани със софтуер, който е в състояние да заблуди тестовете за вредни емисии. 

ШЗ, 04 Октомври 2015 09:10, 299 прегледа

Рубрики

Общини

Страници