ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Tesla започна доставките на Model X

Tesla Motors достави първата кола от новия си дългоочакван модел Model X. ЕлектрическиятSUVе продуктът, който инвеститорите очакват да изведе компанията до печалба след години на загуби, съобщава Ройтерс.

Пускането на Model X се счита за крайъгълен камък за автопроизовдителя от Силициевата долина в период на високи харчове и скромен ръст, защото се случва доста по-късно от предвиденото, и три години след премиерата на Model S от 2012 г. С него компанията очаква да завладее сериозен дял в сегмента на луксозни автомобили.

Вече 25 000 клиенти са направили онлайн поръчка за новата кола, обяви главният изпълнителен директор на компанията Елън Мъск. Между 8 и 12 месеца ще отнеме доставката на всички поръчани возила.

Между 4000 и 6000 души присъстваха на събитието снощи (тази сутрин българско време) близо до главната квартира на компанията във Фримонт, Калифорния, където първата кола бе официално предадена на собственика си.

7-местният Model X е със задвижване 4х4, с два електрически мотора и, според Мъск, може да измине 250 мили (около 400 км) с едно зареждане. „Това е най-сложната за направа кола в света”, заяви Мъск на събитието.

Колата е на висока цена – между 132 000 и 144 000 долара, а вратите и са от т.нар. тип „соколови крила” – отварят се нагоре. Според Мъск най-голямото предизвикателство е било механизмът на вратите да се отваря плавно, „по балетен маниер”, а също и направата на седалките.

Харчовете по разработката на Model X, по изграждането на фабрика за батерии в Невада и нискобюджетния нов автомобил Model 3, очакван в края на 2017 г., повишиха капиталовите разходи на компанията, които за полугодието на 2015 г. достигат 831,2 млн. долара.

През август Мъск обяви, че тази година Tesla ще произведе между 50 000-55 000 коли Model S и Model X, а следващата година капацитетът на производствените линии ще е 1600-1800 автомобила на седмица.

В бъдеще се предвижда да се разработи и нискобюджетен Model X.
ШЗ, 04 Октомври 2015 09:10, 348 прегледа

Рубрики

Общини

Страници