ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Цанко Станчев празнува с ценители на виното

снимка: Цанко Станчев заряза лозовите си насаждения край Шумен. Снимки Тошко ЙОРДАНОВ

Доайенът на българската винена индустрия инж. Цанко Станчев празнува рождения си ден на 14 февруари сред дългогодишни приятели и ценители на гроздовите еликсири.

Както повелява традицията, всички заедно участваха в празничния ритуал по зарязване на лозята в масива край Шумен. Отец Николай отслужи празничен водосвет и пожела Божията благодат за стопаните. Под звуците на гайда в ритуала по зарязване на лозята се включиха кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров, проф. Добрин Добрев, д-р Свилен Арнаудов и други гости.

Кметът Любомир Христов поздрави инж. Цанко Станчев и му пожела берекет, да произведе хубаво вино и да успее да го продаде. Градоначалникът също се похвали, че има собствено лозе, за което се грижи. „Всичко трябва да се прави с любов, а най-хубавото вино е изпитото“ - каза той с усмивка.

От своя страна инж. Станчев заяви: „Искам да благодаря на кмета и на всички приятели, които почетоха нашия ритуал, и да пожелая тази здрава зима да донесе на всички ни здраве и голям берекет.“ Според винар N 1 на Шумен, миналата година е донесла добра реколта за него и си пожела и тази година да е такава, за да продължи този вечен занаят в нашата държава. „Лозята са израз на трудолюбието и на интелигентността на един народ - каза още инж. Цанко Станчев. - Най-развитите в лозарството държави са и най-развитите страни в света. Тайната на хубавото вино е в хубавото грозде.“ Той отчете, че благодарение на европрограмите много от лозята у нас са се подновили, но, за съжаление, са недостатъчни. Лозята в нашия край са 20 пъти по-малко отколкото преди 25 години, а за цялата страната са намалели с 3 пъти. „Надявам се на подкрепата на държавата. Това е един от най-трудния бизнес“ - завърши инж. Станчев.

За своя рожден ден всепризнатият майстор във винарското изкуство получи много подаръци и поздравления от приятели у нас и в чужбина.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 15 Февруари 2017 10:02, 343 прегледа

Рубрики

Общини

Страници