ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Ученици вързаха люлка за „Зелен Гергьовден“ в къща музей „Панайот Волов“

снимка: Абитуриенти от Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии отбелязаха празника Гергьовден в двора на къща музей „Панайот Волов“. Снимка Авторката

В автентичния двор на старинната къща музей на Панайот Волов учениците от 12 „а” клас на Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен украсиха празничната гергьовска люлка, която е вързана на вековния орех. Инициативата на младите абитуриенти вече е традиционна и тази година тяхното гостуване бе свързано отново с отбелязване на народния празник Гергьовден.

Мястото е избрано не случайно, защото тук някога е била шуменската „Чобан махле“ и хората са правели големи гергьовски курбани и тачели празника. Младежката инициатива бе свързана още и с тържество, което е посветено на патронния празник на гимназията, която днес отбелязва и 60-годишен юбилей. А учебното заведение партнира с Регионалния исторически музей в Шумен в обучението на младежите по специалността „Селски туризъм“.

След ритуалното украсяване на люлката със здравец, младежите, облечени в народни носии, изнесоха кратка програма на тема „Оттука започва България“. Те пресъздадоха и моменти от етнографския обичай с люлеенето на момите и обредното захранване на любимата с празнична пита. Вкусното хлебно изкушение беше направено от чаровната класна ръководителка и учител по история Дарина Петрова. С много радост, закачки и гергьовско хоро премина празникът на абитуриентите, които се поздравяваха с неизменното броене на класовете, с мили закачки към класната и с пожелания всички да станат наесен студенти.

Милена АНДРЕЕВА, 05 Май 2017 16:05, 565 прегледа

Рубрики

Общини

Страници