ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

„Карате съчетава дисциплина, уважение и боен дух”

снимка: Любомира Николова триумфира със световната титла във Варна на Петото открито световно първенство по киокушин карате за юноши и девойки в дисциплината „кумите“ през миналата година.

Любомира НИКОЛОВА, световна и европейска шампионка по карате:

„Карате съчетава дисциплина, уважение и боен дух”

Световната и европейска шампионка по карате и национална състезателка от спортния карате клуб „Киокушин-Шумен“ Любомира Николова имаше честта да издигне знамето на Европейския съюз на тържествената церемония пред сградата на общината на 11 май – Ден на Шумен. Това бе признание за изключителните спортни постижения и високия боен дух на 17-годишната девойка от Нови пазар. Любомира триумфира със световната титла във Варна на Петото открито световно първенство по киокушин карате за юноши и девойки в дисциплината „кумите“ през миналата година. Освен златния медал, чаровната националка заслужи и наградата за висок боен дух. Тя е и трикратна европейска шампионка по киокушин за девойки. На европейското първенство в Германия през март нашето момиче получи не само златен медал, но и самурайски меч за висок боен дух. Любомира Николова е ученичка в единадесети клас в СУ „Хан Исперих“ в родния си град Нови пазар. Тренира карате вече единадесет години. Нейни клубни треньори в Шумен са сенсей Станислав Димитров и сенсей Димитър Димитров. В традиционната анкета на община Шумен за Топ 10 на най-добрите спортисти за 2015 година Любомира беше на трета позиция. Тя е и майстор на спорта. В навечерието на 24 май разговаряме с Любомира Николова, която смята, че спортът не само не пречи на учението, но дори помага. „Карате съчетава дисциплина, уважение и боен дух. Това са много ценни качества за цял живот”, казва златното ни момиче.

Любомира, как започна да тренираш карате?

Бях първокласничка, когато една приятелка ми каза, че тренира карате киокушин. Тренировките се водеха във физкултурния салон на моето училище. Помолих мама и тате да ме заведат. По време на първата тренировка видях, че всички спазват строга дисциплина и никога не възразяват. Това много ме впечатли. Още на следващата тренировка отидох и оттогава единадесет години съм в залата.

Пречат ли ти тренировките на учението?

Не ми пречат тренировките, защото карате съчетава дисциплина, уважение и боен дух. Това са много ценни качества за цял живот. Повечето деца в училище не са дисциплинирани и не проявяват нужното уважение към учители и родители. Тези, които спортуваме, сме много по-различни от тях.

Според теб, спортът помага ли на децата срещу агресията в училище?

Определено смятам, че децата в училище имат много енергия, която трябва да бъде насочена правилно. Спортната зала е точно това място, където може да се изразходва натрупаната енергия, която иначе често се превръща в агресия. Според мен, родителите трябва да помислят за това и да запишат децата си на някакъв вид спорт.

Промени ли те световната титла?

Не, същата съм като преди. Смятам, че човек не бива да се главозамайва от даден успех, защото в един следващ момент е възможно да се провалиш и тогава няма да имаш сили да го преодолееш. Човек трябва да бъде естествен, независимо от постигнатите резултати.

Кой ти помага по пътя към световния връх?

Най-много са ми помогнали мама и тате, които винаги са до мен. Те отделят голяма част от личното си време и от финансите си, за да мога аз да идвам всеки ден от Нови пазар до Шумен за тренировките. Родителите ми ходят на работа и се натоварват изключително много, за което съм им благодарна от сърце. Тяхната саможертва ме стимулира да постигам успехи. Благодаря и на моите клубни треньори в Шумен сенсей Димитър Димитров и сенсей Станислав Димитров. Също на моите съотборници, които винаги ме подкрепят, както и на нашия спонсор ЗД „Армеец”. Благодаря и на моите приятели.

Догодина си абитуриентка. Смяташ ли да учиш и ще продължиш ли тренировките?

Задължително ще продължа образованието си. Смятам да запиша Националната спортна академия в София. Може да пробвам да кандидатствам и в други университети. Но смятам, че карате киокушин е моя съдба и трябва да продължа напред.

Велмира СТЕФАНОВА, 16 Май 2017 17:05, 375 прегледа

Рубрики

Общини

Страници