ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

„Алкомет“ АД участва във форума „Шумът на парите“

Осмото издание на икономическия форум „Шумът на парите“ стартира в столичния хотел „Маринела“ при рекорден интерес. Програмата му беше открита с панел „Капиталови пазари“, където по традиция дискусията предлага на аудиторията най-голям брой чуждестранни лектори.

От българска страна тази година участват Иван Такев - изпълнителен директор на Българска фондова борса, и Петър Станчев - директор „Връзки с инвеститорите“ и финансов мениджър на „Алкомет“ АД. Дебют в „Шумът на парите“ прави Лудвиг Соболевски - изпълнителен директор на Букурещката фондова борса. Изпълнителните директори на Белградската фондова борса и Македонската фондова борса, съответно, Синиша Крнета и Иван Щериев, участват за втори път на организираното от Profit.bg събитие. От страна на гръцката борса Helex Group присъства Андреас Даскалакис.

„Влизането в SOFIX помогна за добрата търговия с акции на „Алкомет“, като през първото тримесечие постигнахме три пъти увеличение на търговията с нашите акции.“ Това каза Петър Станчев - директор „Връзки с инвеститорите“ и финансов мениджър на „Алкомет“ АД, по време на форума. По думите му това е било подкрепено и от добрите финансови резултати на шуменската компания през 2015 г., цялата 2016 г. и началото на 2017 г. През миналата година „Алкомет“ АД отчита EDIBTA от 14 % и нетна печалба от 9 %, което за компания от сектора на металургията е много добро постижение. „2016 година беше най-добрата в историята на компанията, а настоящата 2017-а, предполагам, ще бъде втората най-добра година в историята", посочи г-н Станчев. Според него, доброто представяне е помогнало на „Алкомет“ да разгърне мащабната си инвестиционна програма на стойност 40 милиона евро. Средствата ще бъдат вложени в двата основни цеха на компанията - валцовия и пресовия, като ще бъде закупено оборудване от водеща немска компания, стана ясно от думите му. Това ще помогне за увеличаване на продукцията на „Алкомет“ АД до 100 000 метрични тона, или с 35 %, в рамките на следващите от 3 до 4 години. По думите на г-н Станчев, „Алкомет“ АД прогнозира около 5 % нетна печалба за тази година и EDIBTA в размер на 9-10 %, при оборот от около 350 милиона лева.

„Нека има повече компании с добър фундамент и такива, които са експортно ориентирани, тъй като това помага за ръст в търговията“, добави като пожелание Петър Станчев.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 30 Ноември -0001 00:00, 315 прегледа

Рубрики

Общини

Страници