ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

„Моето голямо семейство в България са филхармонията, СК „Шуменска крепост” и църковният хор”

снимка: Тошко Йорданов

Владимир БУРИЯНОВ, бесарабски българин:

 

„Моето голямо семейство в България са филхармонията, СК „Шуменска крепост” и църковният хор”

 

Роденият и израснал в Болград, Украйна, наш сънародник Владимир Буриянов, член на Спортен клуб ''Шуменска крепост” е най-добрият виолист сред кикбоксьорите и най-добър кикбоксьор сред виолистите. Определено е и най-добрият спортист, който пее в църковния хор „Касиана Доместика” при православните храмове „Свето Възнесение” и „Св. Три светители” в Шумен. В шуменската филхармония го наричат Паганини, хористите казват, че има божествен глас, а за приятелите в СК „Шуменска крепост” отдавна се е превърнал в член на голямото им семейство. 29-годишният бесарабски българин е от 4 месеца в България. Чувства се у дома си. Обиколил е цяла Европа, но България за него е най-красивата страна на света. Мечтата му е да направи нещо хубаво за родината си и любимия град Шумен.

Владимир, как решихте да дойдете в България?

Приятели от Фейсбук ми помогнаха. Имах огромно желание да дойда тук, където са корените ми. Роден съм в Болград, а там има голяма българска общност. В семейството ми от малък са ме научили да говоря български език. Дядо беше голям човек, типичен българин. Събираше ни всички и ни казваше, че трябва да знаем българските си корени. Сърцето ми винаги се е стремило към България. И сега съм щастлив. Видях във Фейсбук обява, че шуменската филхармония търси виолист. Участвах в конкурса и го спечелих. Вече бях получил гражданство. В момента имам разрешение за постоянно пребиваване в страната. Работя в шуменската филхармония с голямо удоволствие. Преди това съм бил виолист в Музикалния театър в Одеса. Завършил съм Музикална академия. Обичам музиката. Пея и в църковния хор „Касиана Доместика” при православните храмове „Свето Възнесение” и „Св. Три светители” в Шумен.

Каква музика обичате да слушате, да свирите, да пеете?

Влече ме духовната православна музика. Има много добри композитори като Павел Чеснаков, Добри Христов, Петър Динев. Харесва ми „Херувимска песен”. Херувимите са ангели, които са при Господ и пеят херувимски песни. От класиците обичам Паганини, интересно е, че колегите в шуменската филхармония ме наричат така. Много ми харесват Вивалди и Моцарт.

Защо избрахте да свирите на виола?

В Болград свирих на цигулка в музикалната школа, но после избрах виолата, защото е много хубав музикален инструмент. Звукът е особен. Обемен. Дава много възможности.

Как Ви посрещнаха в СК „Шуменска крепост”?

Момчетата и момичетата ме посрещнаха много топло, като свой, като един от тях. Голяма подкрепа получавам от нашия треньор Галин Методиев. Той е много мъдър човек. Често ни събира и ни дава съвети не само за спорта, но и за живота. Винаги ни казва, че трябва да бъдем пример за другите. Съветва ни да не пушим, да не пием алкохол, да не употребяваме наркотици. Съветва ни винаги да се борим и да вървим напред. С момчетата от отбора си помагаме и се подкрепяме. Чувствам се като част от едно голямо семейство.

Тренирате кикбокс и муай тай. Има ли нещо общо между този спорт и музиката?

И двете са изкуства. И двете са красиви. Музиката е изкуство за душата, кикбоксът е бойно изкуство за тялото. В живота има много примери, при които забележителни хора съчетават музиката и спорта. Ще ви дам пример с легендата на професионалния бокс Рой Джоунс, който след края на една от срещите изпълни собственото си рап парче „Не може да бъде докоснат”. Бях на 20 години, когато влязох в спортната зала. Намирам общото между музиката и кикбокса. Красотата на движенията в спорта, възможностите за общуване с другите състезатели. Най-важна е обаче дисциплината, на която се научаваш в залата. А тя ти е нужна после в целия живот, каквото и да работиш.

За какво мечтаете?

Искам да направя нещо хубаво за България и за Шумен. Имам желание да пея, да свиря, да участвам в културния живот на града, да се изявявам на ринга. Ако мога да направя нещо за развитието на културата в България и за израстването на духовната ни същност, ще бъда много щастлив.

Чувствате ли се у дома?

Имам вече четири семейства – в Болград, в шуменската филхармония, в СК „Шуменска крепост” и в църковния хор „Касиана Доместика”. Да, у дома съм.

Велмира СТЕФАНОВА, 07 Юни 2017 17:06, 1101 прегледа

Рубрики

Общини

Страници