ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Откриха паметник на Кирил и Методий в украинското село Кулевча

снимка: Шуменецът Красимир Минчев, който е посланик на България в Украйна, открива паметника на светите братя Кирил и Методий в село Кулевча, Одеска област. Снимка Личен архив

Още един български паметник се появи на украинска земя – на обновения площад в село Кулевча, Одеска област, беше издигнат паметник на светите братя Кирил и Методий. Той беше тържествено открит на 2 юни. На церемонията присъстваха посланикът на Република България в украинската столица Киев Красимир Минчев, който е шуменец, президентът на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Кисе, кметът на село Кулевча Михаил Попов, арендаторът на селското стопанство в селището Игнат Василиевич.

Специално от България пристигна делегация от село Кюлевча, община Каспичан, водена от кмета Веселин Тодоров.

Двете села в България и Украйна са родствени, тъй като преди близо 200 години преселници от Кюлевча, след Руско-турската война през 1828-1829 г., са основали свое селище в Бесарабия, което носи името Кулевча. Преди 35 години бяха подновени родствените връзки между двете села, които напоследък са много активни и жителите им често си разменят делегации и групи за гостуване по различни поводи.

На 20 юли (Илинден) в село Кюлевча ще се чества 160-годишнината от построяването на православния храм „Свети пророк Илия“ и тогава от родственото украинско село Кулевча ще дойде специална делегация, съобщи вчера кметът на Кюлевча Веселин Тодоров.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 08 Юни 2017 14:06, 355 прегледа

Рубрики

Общини

Страници