ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Кръгът „С децата“ раздаде годишните си награди

Когато американският оптимизъм среща българския потенциал, може наистина да се роди много креативна идея, която да има позитивна реализация. Точно така се е получило с Кръга, наречен „С децата“, който обединява неформална група от съмишленици от музеи, галерии, ателиета и работилници от цялата страна, които имат програми за деца. Мисията на Кръга е да среща и запознава професионалистите в тази област, да им дава възможност те да обменят опит и да търсят разрешения за предизвикателствата, които срещат в ежедневната си работа. В случая каузата е културните организации да станат гостоприемно място за децата и техните семейства и да се отворят повече към обществото.

В тази връзка за втора поредна година Фондация „Америка за България“ връчи наградите си #ВМУЗЕЯСМЕ. С тях се поощряват добри практики за привличането на различна публика и за организиране на детски и на семейни програми за достъп и различни партньорства. Церемонията по награждаването се състоя в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Кметът на община Габрово Таня Христова връчи наградата в категория за „Най-добро партньорство“ на Художествената галерия в град Добрич. В категория „Най-добра работа със семейства“ приза връчи доц. д-р Светла Димитрова, директор на Етнографския музей на открито „Етър“. Победителят в тази категория е Националният военно-исторически музей в София. Надя Захариева, директор „Изкуство и култура“ във Фондация „Америка за България“, връчи наградата за „Най-добра работа с деца“ на морския клуб „Приятели на морето“ във Варна. Поощрителна награда получи библиотеката при народно читалище „Светлина – 1929“ в с. Труд, област Пловдив.

Тази година конкуренцията беше голяма – във фондацията бяха получени петдесет и пет проекта в трите категории, като във всяка от тях наградата е само една и е в размер на 5000 лева.

В Кръга „С децата“ са включени от Шумен Регионалният исторически музей и детският отдел на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

В петата среща на Кръг „С децата“ участваха над 120 представители на културни институти от цялата страна. След връчването на наградите те разгледаха и се запознаха с експозициите в Музей „Дом на хумора и сатирата“, където любезен техен домакин беше директорът на музея Маргарита Доровска. В Дома на смеха сега тече 23-ото биенале на хумора и сатирата в изкуството, което започна на 19 май и ще продължи до 30 септември 2017 г. „Тук лицата на всички греят с усмивки“ - отбеляза кметът на Габрово Таня Христова. Чудесно съвпадение в програмата на срещата се получи, че точно на Еньовден – 24 юни, всички поканени се събраха в Етнографския музей на открито „Етър“, където те преминаха за здраве, както повелява традицията, под сплетения с много билки еньовски венец.

Доста голям интерес предизвика и обучението „Как да презентираме успешно каузата си“ с водещ Михаил Стефанов.

Под мотото „Какво се роди между вас за пет години“ бяха представени успешните партньорства между организациите в Кръга.

Много весело премина и вторият епизод на „Човешко е да се греши, не е човешко грешките да се повтарят“. Миналогодишната победителка Дарина Иванова от варненския клуб „Приятели на морето“ предаде наградата, която, всъщност, представлява една табела, на актуалната й носителка Станка Желева. Тя не обича да бъде представяна като дъщеря на президента на България през периода 1990-1997 г. Желю Желев, но и няма как да избяга от този факт. По-характерното е, че Станка Желева е един изключително естествен човек и с прекрасно чувство за хумор. Със заразителната си усмивка тя разказа няколко изключително смешни случки от реалния й живот, за които получи бурни аплодисменти от аудиторията. „Аз смятам, че провалите са, всъщност, част от успеха“ - завърши г-жа Желева. Проект на нейната фондация „EasyArt“ е „Детски музей на колела“.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 29 Юни 2017 10:06, 428 прегледа

Рубрики

Общини

Страници