ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага

Свързани новини

ДОСТ пали етническо напрежение в Шумен

Областното ръководство на ВМРО – Българско национално движение в Шумен алармира, че турското консулство и ДОСТ организират поредната си етническо религиозна провокация в област Шумен. Партията на Местан и турското консулство организират от 11 часа на 15 юли (събота) във фоайето на Драматичен театър "Васил Друмев" тържество за годишнината от победата на здравите сили в Турция. Официален организатор е турското консулство, а поканите се разпращат от присърдужната на Анкара уж българска партия ДОСТ.

Затова алармират от ВМРО-Шумен. Припомняме, че през миналата година ДОСТ заедно с официални турски представители официално наименуваха и откриха  джамия на същата дата във Велики Преслав.

Общинският съветник и координатор на ВМРО – Българско национално движение от Шумен Деан Станчев коментира казуса така: „Поредна турска провокация на територията на област Шумен. ДОСТ и официални дипломатически представители на Република Турция вече втора година инспирират напрежение в региона. Целта им е ясна – противопоставяне, разделяне и разпалване на омраза по един подъл и злонамерен сценарий. Разбрах от граждани, че тази събота се готви коктейл, който да отбележи годишнината от победата на здравите сили в Турция. С други думи това ще е официално събитие във възхвала на начина, по който Ердоган смаза опита за преврат в Турция. По програма, забележете, в събота на 15-ти юли във фоайето на Драматичен театър „Васил Друмев”. За нас като патриоти е скандално подобно събитие. Смятаме, че всеки нормален български гражданин ще се възмути от подобно събитие, което има за цел да славослови кървавото потушаване на гражданската съпротива срещу авторитарния, диктаторски режим на Ердоган. Знаем, че хиляди хора бяха арестувани, бити, някои бяха убити, десетки хиляди бяха репресирани. Това продължава и към ден днешен. Да се организират чествания на погрома на Ердоган над инакомислещите е пълен цинизъм. Още по-голям цинизъм е да празнуваш тази т.нар. победа в България. От ВМРО сме убедени, че целта на това мероприятие е провокация и разпалване на етническо и религиозно противопоставяне. Недоумяваме как е възможно уж българска партия и официален представител на една държава да дава тържествен коктейл във възхвала на терора. Напомняме, че събитията с преврата през м.г. в Турция бяха еманация на насилието, видяхме грозни сцени. Друг е въпросът, че вътрешно турските проблеми се прехвърлят изкуствено в България – и ние питаме Местан и компания: днес чествате погрома на Eрдоган над опозицията, утре това ли искате да правите в България?! Още по-отвратително е, че една държавна институция (Драматичен театър „Васил Друмев” в Шумен) е дала съгласие и участвува в пиршеството на кръволоците. Ние от ВМРО не приемаме това. И не само, че не го приемаме, но настояваме театърът веднага да се разграничи от този коктейл за славославене на Ердоган, да откаже провеждането на събитието. Но има и друго – директорът на театъра трябва на минутата да си подава оставката и да си ходи! Не отива на една българска културна институция, издържана с парите на българския данъкоплатец да става съучастник в политическите вакханалии на Местан и Ердоган!. От ВМРО в събота ще се противопоставим на въпросния коктейл. За ДОСТ трябва да стане ясно – като български граждани няма да се съгласим с тази провокация.”

14 Юли 2017 12:07, 205 прегледа

Рубрики

Общини

Страници