ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

„Победите на ринга посвещаваме на България и родния Шумен”

Интервю с Иван ИВАНОВ, състезател по кикбокс в СК „Шуменска крепост”:

 

„Победите на ринга посвещаваме на България и родния Шумен”

 

Състезателят по кикбокс в СК „Шуменска крепост” Иван Иванов ще участва в Световното първенство по кикбокс на WAKO в Унгария през ноември. Боецът се подготвя усилено и тръгва към световната титла в Будапеща. Зад гърба си има 5 златни медала от държавни първенства по кикбокс през последните няколко години, вицешампионска титла от турнира за световната купа в Унгария през 2017 г., участия в професионални гала вечери в Турция и Черна гора. След като завършва средното си образование в СОУ „Васил Левски” в Шумен, той е приет във Висшето военноморско училище във Варна. Вместо да стане моряк обаче, Иван остава в родния град заради спорта и приятелите си. Мечтата му е да печели битки на ринга, а в професионален план - да стане огнеборец. Подкрепят го бойците от СК „Шуменска крепост”, приятелите, семейството и нежната му половинка Мария. „Победите на ринга посвещаваме на България и родния Шумен. Българите носим гореща кръв, няма по-волеви и силни хора на света”, казва младият кикбоксьор в СК „Шуменска крепост”.

 

Иван, как реши да тренираш кикбокс? Ти ли откри спортът или той тебе?

 

Преди 5 години влязох в залата по кикбокс. Случи се в края на 2012 г. В училище едни момчета ме тормозеха и реших да започна да тренирам бойни спортове, за да се науча на самоотбрана. Проучих в интернет къде се занимават бойците от СК „Шуменска крепост”. Една вечер хванах автобуса от кв. Тракия” до кв. „Боян Българанов” и влязох в залата. За мой късмет още като отворих вратата, срещу мене застана треньорът Галин Методиев. Веднага ме посрещна сърдечно, попита с каква цел го правя и ми каза да започвам тренировка. Много ме впечатли като човек, а после разбрах и колко добър треньор е. Сега тренирам всеки ден, понякога се налага и двуразово преди състезание. Залата е наш втори дом.

 

Какво ти дава кикбоксът, освен мускули и спортен дух?

 

Спортът дава всичко. Изгражда те като човек, калява волята, дисциплинира те. Научава те на нещо много ценно. Че когато силите ти свършат и мислиш, че повече няма да издържиш, тогава на помощ идва силният спортен дух. Това е инатът да продължиш и да победиш. Някои хора мислят за нас, че сме едва ли не бабаити. Такива момчета идват в залата, но не се задържат дълго време. Те искат да се научат да се бият и да се перчат пред другите. Така избиват комплекси. А целта на нашия отбор е съвсем друга. Ние тренираме, за да побеждаваме на ринга и да славим СК „Шуменска крепост”, България и родния Шумен. Искаме да сме на върха и да развяваме българското знаме.

 

Кой те подкрепя?

 

Когато завърших средното си образование, ме приеха във Висшето военноморско училище във Варна. Много мислих как да постъпя и реших да остана в Шумен. Тук са приятелите ми, тук е спортният клуб „Шуменска крепост”, тук е спортното ми бъдеще. До мен са родителите ми и приятелката ми Мария. Подкрепят ме всички приятели и съотборници. Треньорът Галин Методиев е главата на едно голямо семейство. По всякакъв начин ни стимулира и има желание да вървим по правия път. Помага ни не само в спорта, но и в живота. Целият отбор се подкрепяме и затова резултатите ни са такива.

 

Какви са амбициите ти за Световното първенство по кикбокс в Унгария през ноември?

 

Амбицията ми е да достигна световната титла, без да подценявам силната конкуренция. Ще има много участници в първенството. Ние обаче сме българи, носим гореща кръв и няма по-волеви и силни хора от нас. Да се надяваме, че ще триумфираме на върха.

Велмира СТЕФАНОВА, 17 Август 2017 15:08, 1413 прегледа

Рубрики

Общини

Страници