ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага

Свързани новини

Първа Европейска младежка олимпиада по информатика (ЕJOI)

Първа Европейска младежка олимпиада по информатика (ЕJOI)

 

Гл. ас. д-р Бисерка ЙОВЧЕВА, инициатор и организатор на олимпиадата:

 

„Събрахме парите за ЕJOI само от българския бизнес!“

 

„Шуменска заря“ е медиен партньор на международното състезание

 

„Събрахме парите за провеждането на Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics – ЕJOI) само от българския бизнес!“, каза гл. ас. д-р Бисерка Йовчева, ръководител на шуменската Школа по информатика „А&Б“, която е сред инициаторите и организаторите на международното състезание, което ще се състои в София от 7 до 13 септември. „Една част от сумата, колкото бе планувана, дадоха от Министерството на образованието, Фондация „Америка за България“ стандартно финансира изявите на олимпийските отбори – тя ни е „златният спонсор“. Всичко останало до 200 000 лв., необходими за провеждане на олимпиадата, е от българския бизнес. Затова казвам отново, че без подадената ръка от българския бизнес младежката олимпиада не би била възможна. Необяснимо за мен е, че големи компании от IT-сектора, като Майкрософт и IBM, ни отказаха, а наши фирми, за които не бяхме чували се обадиха и казаха: „Искаме да финансираме!“, уточни Бисерка Йовчева. Тя изтъкна и изключителната подкрепа на община Шумен и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

„Шумен и нашата школа направиха достатъчно много, за да стане факт инициативата. Ако не бяха писмата, с които община Шумен и Шуменският университет подкрепиха идеята, смело мога да кажа, че тя не би се реализирала. Това стана още в зародиша, още когато никой не вярваше, че ще се случи“, каза Бисерка Йовчева. За такъв голям форум е нужна сериозна организация. На дневен ред сега са чисто организационните моменти, готови са задачите, готови са дизайните на всички рекламни материали и т. н. „В момента търсим медийни партньори. Искам да отбележа, че в. „Шуменска заря“ бе първата медия, която откликна на призива за медиен партньор“, каза ръководителят на школа „А&Б“. До момента за участие в младежката олимпиада по информатика са регистрирани 22 държави и 23 отбора (България като домакин и инициатор ще бъде представена от два отбора). Под въпрос са състезателите от Дания, които в последния момент са изявили желание да се включат, но имат проблеми с организацията на пътуването. И тимът на Кипър не се е регистрирал още. Ако тези две страни се включат, държавите ще станат 24. Откриващата и закриващата церемония ще се проведат в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

На 8 септември ще бъде официалното откриване, на което ще присъства президентът на Република България Румен Радев. ЕJOI ще се проведе под неговия патронаж, както и под патронажа на Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от членовете на Европейския парламент. В състезанието ще се включат младежи на възраст до 15,5 години. Състезателните дни ще бъдат два - 9 и 11 септември, и ще се проведат във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. На участниците ще бъдат възложени по 3 задачи на ден, които трябва да решат в рамките на 4 часа. В програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители, туристически походи и посещения на културни забележителности.

Светлана Николова, 22 Август 2017 15:08, 197 прегледа

Рубрики

Общини

Страници