ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага

Свързани новини

Ползотворни срещи на БТТИК в Чорлу и Черкезкьой

снимка: Председателят на управителния съвет на БТТИК Фикрет Индже (вдясно) връчи плакет на камарата на Ибрахим Гюнюл, който ръководи Търговско-промишлената палата в гр. Чорлу. Снимка Личен архив

Делегация от членове на управителния съвет на Българско-турската търговско-индустриална камара (БТТИК), която е със седалище в Шумен, посети в края на миналата седмица градовете Чорлу и Черкезкьой в Република Турция. Делегацията беше водена от председателя на УС на БТТИК Фикрет Индже. На срещите присъства и Андон Андонов, консул в българското генерално консулство в Одрин.

Двата турски града се намират в тракийската част на Западна Турция, а членовете на УС на БТТИК проведоха срещи с ръководствата на търговско-промишлените палати там. Повод за посещението беше бурното икономическо развитие на този регион през последните години, съобщи вчера изпълнителният директор на БТТИК Венцислав Венков.

В Чорлу делегацията беше приета от председателя на управителния съвет на палатата в града Ибрахим Гюнюл. Той изтъкна, че в близо 400-хилядния град работят 800 предприятия, а членовете на промишлената палата в Чорлу са 6000.

В Черкезкьой, който наброява 200 000 жители, срещата беше с председателя на управителния съвет на палатата в града Сюлейман Козува. 734 предприятия в региона работят в 4 индустриални зони, като 25 от тях са в Топ 500 на турската икономика. Най-голямата зона, тази в Черкезкьой, се простира на 12,3 хил. дка и в нея работят 239 фирми, от които 35 чужди, а оборотът им достига 3 милиарда долара годишно.

И на двете срещи турските домакини изтъкнаха задоволството си от визитата на българските си гости. Те заявиха, че следят с интерес пътя на България в рамките на Европейския съюз и са заинтересовани от бъдещо икономическо сътрудничество между фирми от региона на Тракийска Турция и България. Турските бизнесмени, присъствали на срещата, поставиха много въпроси, свързани с европейските фондове, условията за инвестиране в България, цената на консумативите, работната заплата, наличието и условията за работа в индустриалните паркове в България. Поставиха още въпросите за улесняване на визовия режим, транспортните проблеми на границата между двете страни, корупцията, бюрокрацията и други. Двете страни се договориха да продължат деловите контакти и в бъдеще. Беше решено в средата на есента да се проведат бизнес семинари в двата града за получаване на повече информация по засегнатите теми.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 18 Септември 2017 16:09, 168 прегледа

Рубрики

Общини

Страници