ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага

Свързани новини

На Никулден се дарява, за да „върви всичко по вода“

снимка: По традиция на Никулден в шуменския хотел „Замъка“ приготвят риба по уникални рецепти. Снимка Личен архив

Според стародавната традиция, народният празник Никулден, посветен на християнския светец Николай Мирликийски Чудотворец. За него се знае, че е покровител на моряците, пътешествениците, търговците, банкерите и избавител на пленниците. Празнува се на 6 декември и е неподвижен празник. Самият Свети Николай е роден в Мала Азия, провинция Ликия (днешна Турция) през 280 г. и умира през 325 г. След праведен монашески живот, той бил избран за архиепископ на град Мир. Също присъствал и на Първия Вселенски Събор. Когато бил млад, наследил голямо богатство от баща си, което раздава на бедните. Това и вдъхновява днешната Коледа и раздаването на подаръци, а самият Николай е и първообраз на Дядо Коледа.

Никак не е случайно, че този ден се чества и като Ден на дарителя. А благотворителността се тачи навсякъде по света. Има всякакви легенди за добрите дела на Санта Клаус или Свети Николай и те се носят из времето. Разказва се, че спасявал кораби и моряци, заради което е получил властта си над моретата, теченията и морските урагани. Поради тази причина лодките и корабите не плуват в открито море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния риболов и по този случай моряците, рибарите и семействата им правят голямо угощение с рибни ястия.

По традицията, рибата трябва да е шаран. Според легендите, в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца.

В България празникът се чества и като имен ден, на хората с имена, сходни на Николай, като например - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо, Никол, Ния, Ница. За да уважат именика, в дома му идват близки и приятели, които обаче не е задължително да са поканени.

Празникът е винаги в средата на Коледните пости и негова емблема е рибата, която освен религиозен символ, се смята за по-чиста и лека от месото и не пречи на каноните на поста. Причината за това е, че тя натоварва храносмилателната система значително по-малко. Традиционното ястие за празника е рибник. Във всяка къща е хубаво да се направи Рибник, като курбан за преживяно нещастие или избегната беда, за благополучие, късмет, щастие и пари. В днешно време шаранът може да се замени с друга едра риба. Освен рибник се приготвя и богов хляб. Преди да започне тържеството погачата и рибникът се разделят от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава из махалата за здраве и „за да пази свети Никола моряците и рибарите от беди и корабокрушения“. Погачата и рибникът се разделят от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава за здраве. Според някои суеверия костите от рибата могат да се пришият в шапките на децата, за да ги предпазват от уроки и зли очи или да се пуснат по течението на реката, за да се умножи броят на семейството. Също така, трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете и умрете. Доброто поверие казва, че ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари. Между другото, интересен е фактът, че първите пари на човечеството са били малки бронзови рибки, по-скоро делфинчета. С тези домонетни форми хората търгували по моретата всякакви стоки и общували по между си.

Днес навсякъде по света се почита празникът. А там, където има повече море и студ, смятат, че първият сняг идва именно от светеца и неговата дълга бяла брада. Интересен е фактът, че този празник се празнува и в Западна Европа. Макар и видоизменен, празникът на св. Николаус, например в Холандия и Норвегия, е особено важен за децата, защото те оставят обувките си пред къщата, за да може светецът да ги напълни с бонбони.

След като прочетохте малко от предисторията и обичаите, предлагам да продължим с една рецепта за Никулденски рибник по Шуменски. Тя изисква повече време и търпение, но си заслужава, най-малко заради удоволствието от спазената традиция. Рибник по Шуменски Първото, което трябва да направите, е да почистите шарана от люспите и вътрешностите, да го посолите и да го оставите за известно време в хладилника. През това време е ред да направите кората на Рибника. Запазете няколко от люспите на шарана – ще разберете защо след края на рецептата. Трябва да направите средно меко тесто от брашно, вода, сол и мая. След като го омесите добре, го оставете настрани, за да втаса леко и да почине за около 20-30 минути, а през това време в загрят тиган със зехтин запържете нарязан на ситно лук, счукани и наситнени орехи, нарязани на ситно кисели краставички и една-две чаени лъжички доматено пюре. Накрая добавете сол и пипер на вкус, магданоз и други подправки, които предпочитате. След това е ред да извадите шарана от хладилника и да го напълните с плънката. Следващото, което трябва да направите, е да го зашиете с памучен конец (не използвайте синтетични или други конци). Подсушете шарана добре, доколкото това е възможно. Вземете готовото вече тесто и го разделете на пет или ако желаете Рибникът да бъде по артистичен - на шест топки. Ако разделите тестото на шест топки, едната остава за украса. Следващата стъпка е да разточите топките на питки с диаметър около 30 сантиметра и да ги намажете с размекнато или разтопено масло. Следващата стъпка е да наредите питките една върху друга и да разточите кора с дебелина около половин сантиметър. Опитайте се отново да подсушите шарана. Сега идва ред на майсторското изпълнение – трябва да увиете шарана в разточената кора. Ако сте избрали по-артистичния вариант - сега е време да се развихрите. Вземете оставената топка тесто и я разточете. След като е разточена, трябва да изрежете от нея уста, очи и люспи, които да поставите върху кората на шарана. Загрейте фурната на около 200 градуса. Поставете Рибника върху тава, намазана с масло, и го намажете с жълтъка на едно яйце. Ако започне да се зачервява бързо, може да го завиете с фолио или хартия за печене. След като направите успешно Рибника, може да сте доволни от спазената традиция и да го споделите със семейството или приятелите, особено ако някой от тях е моряк, рибар или банкер. И не забравяйте да поставите в портмонето люспа от тези, които запазихте – тя привлича пари и богатство към вас.

Милена АНДРЕЕВА, 07 Декември 2017 16:12, 64 прегледа

Рубрики

Общини

Страници