Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва на 28 май в Шумен

автор: пресцентър община Шумен
2022-05-20 13:50:00
Бутик за новини | Шумен | преглеждания: 219

Жителите на Шумен искат повече концерти и музикални фестивали, според проучване на културната публика в града. Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Шумен и предпочитанията на публиката в града показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения.

Всеки трети споделя, че посещава културни събития по-рядко от веднъж месечно, а само един на десет – веднъж седмично. Положителна новина е, че само 3 % казват, че не посещават никакви културни събития. Най-често жителите на Шумен ходят на театър – 54 %, следван от музикални фестивали – 43 % и кино – 39 %, близо 38 % посещават рок концерти. От резултатите разбираме, че това са и най-желаните музикални събития, които липсват на хората – малко над половината – 52 % отбелязват, че биха искали да има повече музикални фестивали в града, както и повече рок и поп концерти, съответно 45 и 43 %. Над една трета отбелязват, че посещават фолклорни фестивали, също толкова ходят на музикални концерти.

На 28 май - събота, Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе свежо музикално звучене в града. Събитието ще се проведе на паметника „Създатели на българската държава” с участието на един от най-заявените артисти – позната не само на българската електронна сцена Laylla Dane. Израснала в Шумен, Laylla Dane от няколко години живее и твори в Берлин, където се е отдала изцяло на музиката, а вече е и познато име в едни от най-емблематичните клубове там. Нейният отличителен стил стига до редица клубове и фестивали по цял свят – от Ню Йорк до Лондон и Буенос Айрес, а у нас е движещата сила, стояща зад фестивала Wake Up Stran-Jah на Варвара.

В 18 ч. в сърцето на паметника ще застанат основателите на Ritual Gatherings – The Foreigners, а след тях, със специален DJ set на винили, ще застъпи Laylla Danе. Артистичната програма на събитието ще започне от рано и ще представи изложби на открито – „Апетит“ от Емилия Балева – живопис, „Паралелни изблици“ на Стоян Skew. Любимите на града танцова формация Emotion ще подготвят публиката за танци с хореографски пърформанс точно преди започването на DJ сетовете. Всеки, който иска да се включи във флашмоб в сърцето на паметника, ще може да го направи от 16 до 17 часа. Транспорт до паметника ще бъде осигурен, като автобуси ще тръгват на всеки час от входа на Общината.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход. Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/ 

Проучването на публиката бе инициирано от културния фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 220 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Шумен, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Ritual Gatherings е ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики. Ritual Gatherings 2022 ще бъде уникално 5-дневно преживяване за July Morning, разделено на две части: 2-дневен форум в град Варна с презентации и дискусии, насочени към хора от креативните индустрии, последван от 3-дневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия с вечерна музикална програма с лайв банди и популярни имена от световната и локална електронна сцена, изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, спортни активности и занимания за деца.

Проект “Ritual Gatherings:

Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга – проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg/

www.asori.org/bg/home

https://ritualgatherings.com/ 

Малки обяви

НЕВАЛИДНА ДИПЛОМА, поради фактологическа грешка, на Цветомир Тошков Филев - специалност "Социална педагогика" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" - серия ШУ - 2001/N 201707, регистрационен номер 14725/2001 г.
2022-06-29 20:54:00 51932
Загубена ДИПЛОМА - серия ШУ, N 56403/30.09.2021 г. на АТИДЖЕ ДЖЕФЕРОВА ДЕРМЕНДЖИЕВА
2022-06-09 12:07:00 380450
Продавам СТОМАНЕНО ВЪЖЕ за теглене на автомобил - цена 5 лева. Телефон 088 77 33 698
2022-12-31 10:31:00 765430

Последни новини