Емрах Сазак, "Алкомет" АД: "Устойчивостта е баланс между настоящето и бъдещето!"

автор: Редактор
2022-06-09 16:59:00
Бутик за новини | Бизнес | преглеждания: 429

13-ото издание на едно от най-големите икономически събития в страната – "Шумът на парите 2022", се проведе на 7 юни в Sofia Event Center. Форумът беше открит от заместник-министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Участваха 40 водещи компании от цялата страна, 50 лектори, от които 40 % висши мениджъри, представители на своите фирми.

В програмата на форума бяха включени панелите „Банки“, „Устойчиво развитие“, „Лични финанси“, „E-Commerce“и „Имоти “. Участниците в новия панел за форума „Устойчиво развитие“ бяха генералният директор на "Филип Морис България" Джордж Маргонис; Емрах Сазак - член на Управителния съвет на "Алкомет" АД; Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово и главният изпълнителен директор на "Фронтекс Интернешънъл" Лилия Димитрова.

"Най-добрата дефиниция на термина "устойчиво развитие" е балансът между настоящото и бъдещето и взимането под внимание на това какви ще са нуждите на следващите поколения." Това заяви Емрах Сазак, който взе участие в панел "Устойчиво развитие", част от форума "Шумът на парите 2022".

"ООН също има добра дефиниция - устойчивото развитие покрива нуждите на настоящето без да компрометира възможностите на бъдещите поколения" - каза още Сазак. На въпрос: дали устойчивото развитие е предизвикателство или възможност за бизнеса?, Сазак коментира, че в случая на "Алкомет" отговорът е "и двете", но все пак възможностите са повече от предизвикателствата. По думите му, предизвикателствата са свързани най-вече с това, че след пандемията фокусът пада върху устойчивостта и регулациите - както на национално, така и на европейско равнище, които се увеличават. "Имаме Зелената сделка, която поставя на дневен ред някои нови ограничения и регулации. Честно казано, някои от тях са доста сложни. Освен това изискват определени разходи и нова нагласа от страна на бизнеса", заяви Емрах Сазак. Според него алуминият е металът на бъдещето. Основната причина за това е, че със своите характеристики той осигурява много решения, свързани с устойчивото развитие.

"Замислете се, сега електромобилите са много модерни и бъдещето е тяхно. В един съвременен автомобил се използват средно 200 килограма алуминий. За производството на електромобили са необходими леки материали и употребата на алуминий при тях се удвоява. Това важи не само за автомобилите, но и за останалите методи за транспорт - влаковете, метрото и др.", обясни Сазак. Той заяви, че очаква търсенето на алуминий да продължи да расте, тъй като металът е тясно свързан и с възобновяемите енергийни източници.

"Новите изисквания и регулации ни насочват към подобряване на енергийната ефективност и към инвестиции в съответните технологии. Освен това алуминият има много голям процент на рециклируемост. Когато става въпрос за кръговата икономика, трябва да се има предвид, че алуминият може да се рециклира многократно", каза още Сазак. Той припомни, че алуминият е сравнително "млад" метал и се използва от приблизително 200 години, а 75 % от цялото производство до момента все още се употребява. По думите му, новите технологии дават още повече възможности за рециклиране и за още по-устойчив цикъл на кръговата икономика.

"Следващата ни инвестиция ще бъде именно в сферата на рециклирането и затова следим всички нови тенденции в кръговия подход. Очакваме нови решения и разработваме такива заедно със стартъп компании за зелени технологии", коментира Емрах Сазак.

По темата за човешките ресурси като ключова част от стратегията за устойчиво развитие, Сазак заяви, че по време на пандемията от COVID-19 компанията е осигурила възможности за гъвкаво работно време на своите служители. "В производството не може да има хоум офис, но в адмнистрацията това е възможно и намерихме едно хибридно решение. В Шумен имаме много добра репутация като работодател. Аз живея в Шумен вече трета година и, да ви кажа честно, за шуменци работата в "Алкомет" е въпрос на престиж. И това ни дава определени предимства. Устойчивостта е хубаво нещо, но тя трябва да се превърне в мисия на всеки служител. Това не е еднократно решение, за него трябва да се работи всеки ден", заяви още Сазак.

Малки обяви

ТЪРСИМ шофьори с категория С плюс Е за страната и за Европа. Телефон 0892 731 831
2022-08-25 15:48:00 164115
ПРОДАВАМ ВИЛА на Лозевско шосе в Шумен, след втората чешма на пътя. Телефон 0894 350 966
2022-08-01 13:25:00 396822
НЕВАЛИДНА ДИПЛОМА, поради фактологическа грешка, на Цветомир Тошков Филев - специалност "Социална педагогика" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" - серия ШУ - 2001/N 201707, регистрационен номер 14725/2001 г.
2022-06-29 20:54:00 457331

Последни новини