Новият клуб „Шумен груп“ ще възражда бокса в града

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2018-12-04 15:37:00
Спорт | Шумен | преглеждания: 5002

Официално бе осветена залата за тренировки на новия боксов клуб „Шумен груп“, която се намира на улица „Калиакра“ 2 в областния център. Тържествен водосвет отслужи протойерей Иван Павлов от църковния храм „Свети Три светители“ в Шумен. „Бог да бди над вас!“ - пожела отецът на спортистите, като напомни, че и самият той е бил състезател в младежките си години.

Специално за откриването дойде и кметът на община Шумен Любомир Христов. Той подари боксова круша на клуба, като пожела на трениращите: „Нека на тази круша да си изкарвате агресията!“ Кметът добави още към пожеланията си – спортистите да нямат контузии и да печелят шампионски титли на ринга. „Клубът ще възроди в Шумен този хубав, олимпийски спорт!“ - прогнозира Любомир Христов.

От своя страна председателят на боксов клуб „Шумен груп“ Ивалин Иванов подари на г-н Христов тениска с емблемата на клуба.

Ивалин Иванов е и старши треньор, а негови помощници са Стоян Веселинов и Пламена Иванова. Ивалин е завършил спортна педагогика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а сега продължава квалификацията си като треньор по бокс в Националната спортна академия „Васил Левски“. По думите му, клубът съществува от два месеца. Регистриран е като сдружение с нестопанска цел. Вече кандидатства за лиценз в Българската федерация по бокс и се очаква от следващата година да участва в държавните първенства. При юношите старша възраст дори има двама перспективни състезатели, които могат да донесат първите медали в клубната витрина.

Ивалин Иванов специално благодари на бизнесмена Теодор Стилиянов, който предостави на клуба помещение за тренировки, както и на боксовия клуб „Олимпия“ в Разград за доброто партньорство. Тренировките се водят от близо 20 дни. За участието в тях няма възрастови ограничения, а за самите занимания в залата няма почивен ден в седмицата. „Нашата амбиция е да има повече деца в залата – сподели Ивалин Иванов. - Тук те се учат на уважение, на дисциплина...“ Сега в клуба има около 45 деца и юноши, които се включват в тренировките.

Вчера бе проведена поредната съвместна тренировка с БК „Олимпия“. Националката от Разград Пламена Иванова води заниманията с подрастващите. Тя е студентка в първи курс по специалността „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Ориентирала се към бокса с подкрепата на баща си, който е борец. Вече има в актива си седем шампионски титли в България за девойки в категориите до 54 и до 57 кг. Сега е в националния отбор за жени, има едно четвърто място на балканиада и пето място на европейско първенство. Признава, че до сега винаги е била на ринга като състезателка и се чувства малко странно да води тренировките на деца и юноши. Но явно Пламена печели техните симпатии, а и момчетата със сигурност влагат доста повече старание, за да не се изложат пред чаровната си треньорка.

Чудесно впечатление прави в залата не само рингът. Много добър възпитателен ефект има нарисуваният върху стената удивителен портрет на шуменския апостол Панайот Волов, на изписания текст на популярното стихотворение от Иван Вазов „Аз съм българче“ и не на последно място на оригиналния автограф на боксовата легенда Серафим Тодоров, който върху българското знаме е написал „За шуменския бокс с много уважение“. До залата за тренировки се намира и местната централа на фен-клуба на ЦСКА с председател Светлозар Антонов.

Ветерани си спомниха, че клубът по бокс в Шумен е съществувал до 1982 г., а последното шуменско участие в републиканското първенство по бокс е било през 1994 г. И ето след три десетилетия стартира БК „Шумен груп“. Нека всички да повярваме, че след като клубовете в града по кик бокс, муай тай и ММА прославиха Шумен с шампионски титли от европейски и световни първенства, защо и в нашия град да не израснат достойни наследници на първите ни ръкавици в бокса!

Малки обяви

ПРОДАВАМ КЪЩА с парцел - 554 кв. м, в идеален център на град Шумен, на ул. "Сан Стефано" 46. Телефони: 0899 11 56 10 и 0876 14 83 54
2022-06-02 09:46:00 222277
Продавам БУРКАНИ - 3-литрови. Цена 0.40 лева за брой. Телефон 054-871660 и 088 77 33 698
2022-12-31 13:23:00 609528
Продавам ЕКСТРА БУРЕ за вино - 65 литра, направено от дъски от дъб с железни обръчи. Цена - по споразумение. Телефони 054-871660 и 088 77 33 698
2022-12-31 13:26:00 609528

Последни новини