Фикрет ИНДЖЕ, председател на БТТИК и на Надзорния съвет на „Алкомет” АД: „Минаваме в по-висша лига!”

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2020-06-17 15:07:00
Шумен | България и Светът | преглеждания: 1537

В „Алкомет” АД ще се произвеждат детайли за ходовата част на автомобила и за акумулатори на електромобили, след като шуменското дружество сключи 10-годишен договор да бъде директен доставчик на една от водещите в света немски автомобилни компании. „Това е изключително важен момент за „Алкомет” АД – сподели на пресконференция днес председателят на Надзорния съвет в шуменската фирма Фикрет Индже. – С това ново партньорство минаваме в по-висша лига!” Той уточни, че съгласно договора, няма право да споменава името на автомобилостроителната фирма. Но допълни, че през летния сезон ще започне изработката на първите части, а през 2022 година ще стартира масовото производство.

„Ще правим изключително специални части” – съобщи Фикрет Индже и спомена, че инициативата да потърсят „Алкомет” АД е на германците. „Това се дължи на специфичните качества на оборудването, което сме закупили” – каза още г-н Индже. Според него, с разширяването на производството ще бъдат заети допълнително 50 души квалифицирани кадри, които ще работят с машини под компютърен контрол. Сега все още продължават строителните дейности по сградния фонд за реализиране на новата инвестиция, свързана с високотехнологичната 2500-тонна преса SMS HybrEx за алуминиеви профили.

Пандемията от Covid-19 рефлектира върху забавянето да се пусне в експлоатация студено-валцовият стан, но с облекчаването на противоепидемичните мерки това предстои да стане до месец. „В „Алкомет” АД не сме спирали производството, въпреки негативното въздействие на пандемията – заяви Фикрет Индже. – Спазваме всички мерки, като наш приоритет е здравето на работниците и служителите и запазване на техните трудови възнаграждения. Сега в предприятието работят 1100 души, но не сме намалявали работното време, а някои работиха от къщи. Не сме искали и помощи по мярката 60/40, тъй като смятаме, че държавата е по-добре да подпомогне по-нуждаещите се малки и средни фирми. В Европа всички икономики се свиват, милиони хора останаха без работа и аз съм сигурен, че ще има спад в търсенето. За нас сега актуални са три варианта на фона на пандемията с коронавирус: оптимистичен сценарий, нормален и песимистичен. „Алкомет” има късмет, че предлага изделия за пакетирането в хранително-вкусовата промишленост - в този сектор търсенето продължава. Работим също за автомобилната промишленост, машиностроенето и за строителството. Доста сериозни поръчки имаме за износ в САЩ. Ние искаме това, което продаваме по-малко в Европа, да го продадем в Щатите. Стремим се да диверсифицираме пазарите, като погледът ни е насочен повече към САЩ. До скоро най-голям техен вносител на алуминий бе Китай, но след налагането на мита за внос оттам, ние гледаме да запълним нишата. Това е една възможност за нас и се опитваме да я оползотворим. Обемите ни на продажбите за САЩ ще се увеличат.”

Изпълнителният директор на Българско-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) Венцислав Венков оповести, че председателят на управителния съвет на камарата Фикрет Индже е подписал Меморандум за разбирателство между БТТИК и Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB) за създаване на Турско-български форум на търговско-промишлените камари (ТБФТПК). „ТОВВ обединява турския бизнес, който се представлява от 365 местни камари и стокови борси с 1.5 милиона регистрирани фирми-членове – подчерта г-н Венков. – Така членовете на нашата камара, които са около 150 фирми, могат да достигнат до един огромен пазар и да установят директни контакти с партньори в Турция.”

БТТИК се включи в дарителската кампания с помощта на посолството на Република Турция за подпомагане в хода на пандемията от Covid-19 на инвалиди, болни, хора с увреждания, ветерани от войните... В акцията бяха дарени 200 000 лева, раздадени бяха над 500 пакета с трайни хранителни продукти. Последното дарение е предназначено за шуменските скаути. „Една голяма част от нашите членове се включиха в тази кампания по собствено желание – сподели Фикрет Индже. – Те даряваха от сърце и аз съм изключително щастлив от това!”

На пресконференцията беше представена и г-жа Айше Музаферова, която е актуалният PR-мениджър в „Алкомет” АД. Чаровната дама е на 31 години, семейна, с две прекрасни дъщерички. Завършила е икономика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и мениджър на търговската дейност в Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов. От 2010 до 2015 г. е била мениджър продажби в „Алкомет” АД, а след майчинството, през тази година отново се е завърнала в шуменската компания. Днес беше официално представена пред медиите на новата си позиция. Нека да й пожелаем успех!

Малки обяви

ПРОДАВАМ легло "Приста" с матрак и барче, газова бутилка - 20 литра и нафтова печка. Телефон 0889 194 005
2020-12-01 11:12:00 16218
ДАВАМ ПОД НАЕМ гарсониера в района на Пети полк в Шумен - цена 240 лева. Телефон 0887 38 68 51
2020-12-07 14:05:00 18083
ПРОДАВАМ крава. Телефон 0887 68 74 96
2020-12-02 11:22:00 20680

Последни новини