Шуменец се състезава за „Национален готвач на годината” в Англия

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2020-06-30 14:05:00
Шумен | България и Светът | преглеждания: 2652

Младият шуменец Асен Анев посяга към короната на „Национален готвач за 2020 година в Англия”. Той се включи в най-голямото и най-престижно състезание за майстори-готвачи в Обединеното кралство. За участие в него може да се кандидатства само на две места – в Лондон и Шефилд.

От пет години Асен живее и работи в английската столица. Според него, за да си майстор в гурме-кухнята, се изисква много упоритост, въображение и труд. „Когато желаеш нещо и го правиш с любов, нещата се получават!” – споделя възпитаникът на ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Шумен. През миналата година той влезе в класацията за „Най-добър готвач на България”, като зае призово място в състезанието за Националната кулинарна купа в Пловдив. „Журито оцени подобаващо рецептите, които са изобретение на нашия Асен и които ги няма в нито един ресторант” – коментираха успешното представяне на своя възпитаник през 2019 година неговите преподаватели в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии.

Сега в Лондон Асен Анев продължава да твори своето неповторимо гурме изкуство в чиния. Не случайно той се представя за „Private Dining”, което означава „частен” или „личен” готвач. С много старание и със специално отношение Асен поставя професионалния си акцент върху авторската кухня, с изключителна любов създава своите уникални авторски рецепти.

В състезанието за най-добър готвач на годината в Англия шуменецът се представя с предястие – трио от ципура в Сан Себастиян тапас стил, за основно е приготвил британско агнешко лойн филе с билкова коричка, поднесено с дроб сърма от булгур, спанак и планински билки, увито в агнешко було, с печени сладки моркови, лилави броколи и сос от червено вино. За десерт темата му е ягоди и сметана - панакота с вкус на роза, гарнирана с печен кадаиф, със сладко от ягоди и ванилов крем с маскарпоне.

Според регламента, участниците в състезанието изпращат онлайн своите рецепти с обяснения и подробности, а съдиите от журито ги оценяват. На 17 юли ще станат известни 40-те най-добри майстори-готвачи, класирани на полуфинала. От тях в заключителния етап ще бъдат избрани десетте финалисти.

„Сега чакам на 17 юли да ми съобщят дали отивам на полуфинал в Топ 40. Попадна ли в Топ 40, значи съм в Топ 10. Сигурен съм!” – казва Асен Анев.

Нека да му пожелаем от сърце да получи това голямо призвание, защото той наистина го заслужава!

Малки обяви

ПРЕДЛАГАМ В и К - канализации, къртене. Може и по селата. Телефон 0897 526 330
2020-07-15 09:42:00 6461
ПРОДАВАМ ГАРАЖ на ул. "Васил Друмев" в Шумен. Телефон 0896 80 5858
2020-07-26 11:54:00 24284
ПРОДАВАТ СЕ ДВА БРОЯ МАГАЗИНИ в Шумен. Могат да се ползват и като гараж. Телефон 0899 178 567
2020-07-09 12:41:00 27590

Последни новини