Николай Гундеров ще обяви „Завещанието на Марко Тотев” на сцената на Народния театър

автор: д-р Милена АНДРЕЕВА
2020-07-06 16:05:00
Шумен | Общество | преглеждания: 1075

За авторския спектакъл на Николай Гундеров на сцената на Народния театър „Иван Вазов” в София вече ще бъде за всеки наистина извънредно голям късмет, ако намери билети.

Представленията са насрочени за 18 и 19 юли, за 25 и 26 август. Това е спектакъл за фундаменталния принос на Марко Тотев във всички области на живота и за българския принцип в законите на вселената, твърдят запознати.

В документалната комедия „Завещанието на Марко Тотев” Николай Гундеров ще обяви за първи път публично наследството на Марко Тотев - един от най-големите български гении на всички времена. Измежду многото негови изобретения ще бъдат демонстрирани и два уреда, за чието съществувание световната наука не подозира, а именно – „проверителят на чувства между напълно непознати лица” и „домашният разбивач на атоми”, който успешно може да се справи и с… коронавирус.

Ето какво споделя Роза Радичкова, дългогодишен драматург на Народен театър „Иван Вазов”, за спектакъла: „Спектакълът се развива като документален разказ, направен с изключително чувство за хумор и чувство за импровизация, която Николай Гундеров не веднъж е доказал, че владее. Присъствието му в нашия театрален афиш придава на така търсената от зрителите комедия интелигентност, въображение и свобода на импровизацията, която този жанр предполага. Безспорно имаме нужда от интелигентни комедии.”

Според доказали се анализатори, Марко Тотев е първият български класик на неуспеха. Освен извор на неизчерпаем хумор, той е метафора на нашия съвременник, който от герой се е превърнал в симпатичен антигерой – в известен смисъл – в непроменлива величина на всичко, което не може да се случи. Практик, творец, изобретател, въздържател, изследовател, ухажор и мислител – няма област, в която Марко Тотев да не е оставил своя траен отпечатък!

По този повод Николай Гундеров споделя: „Смятам да превърна историите за Марко Тотев в поредица. Започвам от „Завещанието”, а после мисля да се захвана с „Дневниците” му. Засега намерих само един, за съжаление, от него са останали само предната и задната корица. Съдържанието липсва… А в „Завещанието” мисля да обявя за първи път публичното наследство на Марко Тотев. Като един от най-големите български гении на всички времена, той е и ненадминат изобретател. Ще пробвам да демонстрирам и два негови уреда, за чието съществувание световната наука не подозира, а именно: „проверителят на чувства между напълно непознати лица” и „домашна машинка за разбиване на атоми”, която, струва ми се, успешно може да се справи и с коронавирус.”

Обикновено зад всеки успех се крие нечие име, но тук, зад всеки провал гордо стои името на Марко Тотев. С изключителна последователност и нестихващо усърдие, той не допуска друг да застане на челното последно място. Всъщност няма нищо страшно в това да бъдеш неудачник, ако обаче останеш човек!

Ако се чувствате роднини на Марко Тотев, заповядайте на изповядването на богатото му наследство. Гарантираме, че тръгването от Народния театър става, ако не с пълни ръце, поне с пълни души, обявиха от Естествения театър „Трифонов и Гундеров”.

Николай Гундеров е роден и израснал в Шумен. Той е драматург и режисьор, абсолвент на Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на международни и национални награди за литература и театър, сред които Националната награда „Южна пролет”, Отличие от Международната академия за изкуства в Париж, Наградата на Съюза на полските актьорски асоциации във Варшава, Наградата за режисура на Академията за изящни изкуства в Прага, Наградата на публиката на Гранд-фестивала на комедията в Чехия, Наградата за драматургия на международния фестивал „Нова българска драма”, Наградата на авторска пиеса от Националния конкурс на „Театър 199”, „АСКЕЕР” за съвременна българска драматургия и други.

Малки обяви

ПРОДАВАМ втория етаж от двуетажна КЪЩА с гараж в Шумен около Трети участък. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:40:00 12343
ПРОДАВАМ ЛЕК АВТОМОБИЛ "Ланчия" в движение - платено всичко. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:31:00 12348
ПРОДАВАМ СТАРА КЪЩА с дворно място 1430 кв. м - цена 8000 лева. Телефон 0898 95 99 22
2021-03-03 10:41:00 16411

Последни новини