ОДМВР-Шумен стартира инициатива по пътна безопасност в обявения „Ден на превенцията”

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2020-09-16 16:01:00
Репортер | Шумен | преглеждания: 812

16 септември е обявен за „Ден на превенция“, а кампанията от днес до 22 септември - за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. В тази връзка ОДМВР в Шумен стартира инициатива по пътна безопасност, която е насочена към водачите и пешеходците.

Всички първокласници в Шумен ще получат светлоотразителна магнитна лента с надпис „Внимателен съм на пътя“. С тях от областната дирекция на МВР в Шумен се надяват да се привлече вниманието на водачите на автомобили отдалече, да ги забелязват, и да знаят, че децата са уязвими на пътя и в безгрижната си игра и разпалените разговори стават невнимателни и понякога излизат внезапно на пътното платно.

Старт на инициативата беше даден днес във Второ основно училище „Д-р Петър Берон” в Шумен. „Днешната кампания е поредната, свързана с безопасността на пътя. Знаете, че един от приоритетите на шуменската полиция е да пазим живота и здравето както на децата, така и на останалите участници в движението. Тази година залагаме отново на превенцията в най-ранна детска възраст. Първокласниците, като пешеходци, са едни от най-малките участници в движението. Всички ще получат светлоотразителни ленти, за да могат да бъдат видими на пътя”, съобщи на брифинг пред журналисти директорът на ОДМВР-Шумен старши комисар Ялчън Расим.

Реакциите на децата са непредвидими и внезапни. Служебната отговорност, а след това и житейската ни задължават да предприемем нестандартни действия да дисциплинираме най-малките участници в движението. Децата трябва да бъдат особено внимателни при пресичането на улиците, преминаването през кръстовищата, като пътници в автомобили и когато играят безгрижно близо до улицата.

Стикери с мотото „Толерантен съм на пътя” ще получават всички водачи на автомобили, които бъдат спирани за проверка от служители на сектор „Пътна полиция”. „Със стикерите искаме да ангажираме водачите да бъдат безкрайно дисциплинирани като участници в движението, особено в градска среда. Притежателят на този стикер ще бъде задължен да бъде отговорен към пешеходците и другите участници в движението, спазвайки изцяло правилата за предимство, и да действа дисциплиниращо на другите водачи”, коментира комисар Йордан Дундаков, началник отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция.

Инициативата на ОДМВР-Шумен се осъществява с любезното съдействие на „Алкомет” АД.

„Подкрепата и съдействието на подобни кампании винаги е било, и ще продължи да бъде част от целите на социалната отговорност на „Алкомет” АД – заяви председателят на Надзорния съвет на шуменската компания Фикрет Индже. - Превенцията е много важна всеки ден, поради невнимание има пострадали, а в най-лошия случай и загинали на пътя. Обичта и уважението ни към жителите на град Шумен е безкрайна. Усмивките на лицата на децата ме направи изключително щастлив днес. Каним всички участници на пътя да бъдат по-внимателни.“

Нека да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта и да запазим живота на децата!

Малки обяви

ПРОДАВАМ легло "Приста" с матрак и барче, газова бутилка - 20 литра и нафтова печка. Телефон 0889 194 005
2020-12-01 11:12:00 16136
ДАВАМ ПОД НАЕМ гарсониера в района на Пети полк в Шумен - цена 240 лева. Телефон 0887 38 68 51
2020-12-07 14:05:00 18001
ПРОДАВАМ крава. Телефон 0887 68 74 96
2020-12-02 11:22:00 20598

Последни новини