Движението по ул. „Добруджа“ в Шумен става еднопосочно

автор: пресцентър община Шумен
2021-02-13 12:44:00
Репортер | Шумен | преглеждания: 339

На първото за годината заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата бяха обсъдени въпроси, свързани с промяна в движението на територията на града. След одобрение от ОД на МВР – Пътна полиция и с оглед на облекчаване на трафика е взето решение за въвеждане на еднопосочно движение и по ул. „Добруджа“ в Шумен, която е успоредна на ул. „Преслав“.

Проектът е разработен по задание на общината като втори етап от новата организация на движението в този район, обясни председателят на комисията и заместник-кмет по строителство и екология инж. Боян Тодоров. „В района има четири училища и целта е да се осигури по-голяма безопасност за децата и учениците“ - каза Тодоров пред журналисти. Той уточни, че първият етап е свързан с направения преди няколко години основен ремонт на ул. „Преслав“ и сега предстои изпълнението на втория етап, който обхваща и улица „Добруджа“.

„Двата проекта са съгласувани поотделно от КАТ и отговарят на изискванията на действащата нормативна уредба“ - коментира началникът на отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР комисар Йордан Дундаков, който също участва в брифинга.

По думите на Владимир Събев - експерт по транспорт и логистика в общината и член на комисията, при новата организация влизането по ул. „Добруджа“ ще става от бул. „Мадара“ след светофара на кръстовището до автогарата в посока към ул. „Съединение“ – север-юг. За идващите от центъра, които завиват надясно към “Добруджа”, ще бъде обособена отделна секция на светофарната уредба. Според проекта, еднопосочно остава и движението по ул. „Преслав“, но се променя посоката – тя става юг-север, т. е. ще се влиза от ул. „Съединение“ към бул. „Мадара“, като паркирането ще става по посока на движението.

Предвижда се новата организация на движение да бъде въведена през месец април, обясни Валентина Йорданова - директор на дирекцията по устройство на територията в общината. Промяната е съобразена и с искането на гражданите. Тя обърна внимание и на това, че заедно с промяната за влизане по ул. „Преслав“ в лявата страна на улицата ще бъде забранено паркирането на автомобили и ще бъде обособена лента за временен престой.

Еднопосочността по двете улици ще бъде въведена, след като бъдат поставени всички необходими пътни знаци и след като бъде направена хоризонталната маркировка.

Малки обяви

ТЪРСЯ СЕМЕЙСТВО за поддържане на къща в село Драгоево, община Велики Преслав. Заплащане по споразумение. Телефон 0889 47 40 70
2021-03-08 11:42:00 26133
ПРОДАВАМ втория етаж от двуетажна КЪЩА с гараж в Шумен около Трети участък. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:40:00 26133
ПРОДАВАМ СТАРА КЪЩА с дворно място 1430 кв. м - цена 8000 лева. Телефон 0898 95 99 22
2021-03-03 10:41:00 26133

Последни новини