Гарниран с шоколадов ганаш, ванилов крем, малини и маскарпоне!
Необходими продукти за 2 порции:
3 броя яйца
1 лист бутер тесто
60 гр пудра захар
70 гр захар
140 мл мляко
100 г черен шоколад
300 мл сметана
10 г царевично нишасте
1 бр шушулка ванилия или 30 гр есенция
200 г малини
Шоколадов ганаж:
Съставки
100 г черен шоколад
200 мл сметана крем
30 г захар
Начин на приготвяне: 1. Изсипете сметаната в тенджера със захарта и оставете да къкри, като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтопи. 2. Оставете да заври, след което бързо свалете от котлона, изсипете шоколада и разбъркайте, докато стане гладка гланцова смес. 3. Оставете да се охлади напълно. 4. След това разбъркайте със силиконова лъжица или телена бъркалка, докато стане лек и пухкав крем.
Ванилов крем (Creme Patissiere)
3 броя жълтъка
40 гр захар
½ ванилия шушулка (може и есенция 10 мл)
10 гр царевично брашно
140 мл мляко
Начин на приготвяне: 1. Разбийте жълтъците и захарта за няколко минути, докато побледнеят и леко се сгъстят. 2. Разбийте брашното. 3. Загрейте млякото в тенджера, докато заври. 4. Разбийте млякото в яйчената смес като добавяте равномерно млякото, за да не ви се пресекът жълтъците. 5. Поставете цялата партида обратно в касеролата, като разбърквате през цялото време до сгъстяване. 6. Дръпнете касеролата от котлона, прехвърлете крема в кутия или купа, покрийте със стреч фолио да не хваща коричка и го охладете.
Mноголистно тесто (бутер тесто)
Съставки:
1 лист бутер тесто
30 гр пудра захар
Начин на приготвяне: 1. Загрейте фурната на 190°C, разточете вашето бутер тесто върху леко напудрена повърхност, сложете го за около 5 минути във фризера да стегне. С помощта на ринг нарежете бутер тестото на кръгли форми или с нож на правоъгълни форми. 2. Прехвърлете кръглите форми или правоъгълните върху тавичка покрита с пергаментен лист за печене, след което покрийте с друг лист хартия и затиснете с друга тава за печене да притиска бисквиткитте. 3. Печете около 8-10 минути на 190°C, Ще трябва да изпечете няколко партиди или поетапно изрязвайте или изрежете всички наведнъж и ги изпечете. 4. Внимавайте да не изгорят, не ги пипайте с пръсти, а си помагайте с шпатула или щипка когато ги махате от хартията и винаги сменяйте хартията за печене при всяко ново печене!
Крем маскарпоне с ванилия:
Съставки
100 мл сметана
50 г маскарпоне
5 мл ванилия или ½ шушулка ванилия
20 гр пудра захар
Начин на приготвяне: 1. Рзбивате си сметаната с ванилията и пудрата захар докато придобие пухкава консистенция, добавяте маскарпонето с помощта на силиконова шпатула разбърквате нежно. 2. Охлаждате за няколко минути и имате страхотен крем.
Ето и малко история за десерта „Мил фьой“, или известен още като „Наполеон“. Той е френски десерт, чийто произход е неясен. Французинът Пиер Ла Варен за първи път описва десерта през 1651 г., а по-късно Мари Антон Карем го доразвива. В превод името му означава „Хиляда листа“.