Десерт за свети Валентин - Мил фьой (Mille-feuille)

автор: Асен Ибров
2021-02-14 11:26:00
"Защо пък не" Chef Asen Ibrov | преглеждания: 508

Гарниран с шоколадов ганаш, ванилов крем, малини и маскарпоне!

 

Необходими продукти за 2 порции:

3 броя яйца

1 лист бутер тесто

60 гр пудра захар

70 гр захар

140 мл мляко

100 г черен шоколад

300 мл сметана

10 г царевично нишасте

1 бр шушулка ванилия или 30 гр есенция

200 г малини

Шоколадов ганаж:

Съставки

100 г черен шоколад

200 мл сметана крем

30 г захар

Начин на приготвяне: 1. Изсипете сметаната в тенджера със захарта и оставете да къкри, като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтопи. 2. Оставете да заври, след което бързо свалете от котлона, изсипете шоколада и разбъркайте, докато стане гладка гланцова смес. 3. Оставете да се охлади напълно. 4. След това разбъркайте със силиконова лъжица или телена бъркалка, докато стане лек и пухкав крем.

 

Ванилов крем (Creme Patissiere)

3 броя жълтъка

40 гр захар

½ ванилия шушулка (може и есенция 10 мл)

10 гр царевично брашно

140 мл мляко

Начин на приготвяне: 1. Разбийте жълтъците и захарта за няколко минути, докато побледнеят и леко се сгъстят. 2. Разбийте брашното. 3. Загрейте млякото в тенджера, докато заври. 4. Разбийте млякото в яйчената смес като добавяте равномерно млякото, за да не ви се пресекът жълтъците. 5. Поставете цялата партида обратно в касеролата, като разбърквате през цялото време до сгъстяване. 6. Дръпнете касеролата от котлона, прехвърлете крема в кутия или купа, покрийте със стреч фолио да не хваща коричка и го охладете.

 

Mноголистно тесто (бутер тесто)

Съставки:

1 лист бутер тесто

30 гр пудра захар

Начин на приготвяне: 1. Загрейте фурната на 190°C, разточете вашето бутер тесто върху леко напудрена повърхност, сложете го за около 5 минути във фризера да стегне. С помощта на ринг нарежете бутер тестото на кръгли форми или с нож на правоъгълни форми. 2. Прехвърлете кръглите форми или правоъгълните върху тавичка покрита с пергаментен лист за печене, след което покрийте с друг лист хартия и затиснете с друга тава за печене да притиска бисквиткитте. 3. Печете около 8-10 минути на 190°C, Ще трябва да изпечете няколко партиди или поетапно изрязвайте или изрежете всички наведнъж и ги изпечете. 4. Внимавайте да не изгорят, не ги пипайте с пръсти, а си помагайте с шпатула или щипка когато ги махате от хартията и винаги сменяйте хартията за печене при всяко ново печене!

Крем маскарпоне с ванилия:

Съставки

100 мл сметана

50 г маскарпоне

5 мл ванилия или ½ шушулка ванилия

20 гр пудра захар

Начин на приготвяне: 1. Рзбивате си сметаната с ванилията и пудрата захар докато придобие пухкава консистенция, добавяте маскарпонето с помощта на силиконова шпатула разбърквате нежно. 2. Охлаждате за няколко минути и имате страхотен крем.

Ето и малко история за десерта „Мил фьой“, или известен още като „Наполеон“. Той е френски десерт, чийто произход е неясен. Французинът Пиер Ла Варен за първи път описва десерта през 1651 г., а по-късно Мари Антон Карем го доразвива. В превод името му означава „Хиляда листа“.

Малки обяви

ПРОДАВАМ втория етаж от двуетажна КЪЩА с гараж в Шумен около Трети участък. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:40:00 25626
ПРОДАВАМ СТАРА КЪЩА с дворно място 1430 кв. м - цена 8000 лева. Телефон 0898 95 99 22
2021-03-03 10:41:00 25626
ПРОДАВАМ ЛЕК АВТОМОБИЛ "Ланчия" в движение - платено всичко. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:31:00 25626

Последни новини