Ловно сдружение „Сокол-Шумен“ отбеляза 125 години от своето създаване

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2017-08-07 10:08:00
Репортер | преглеждания: 404

Седмица преди откриването на новия ловен сезон, в събота се състоя юбилейното честване на 125-годишнината от създаването на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол-Шумен“. Празничната програма се реализира със съдействието на община Шумен и стартира с парад на ловците със знамената на двадесет и деветте ловно-рибарски дружини. Шествието започна от градската градина и премина по пешеходната зона до сградата на общинската администрация.

На площада пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ архиерейският наместник отец Димитър отслужи тържествен водосвет и извърши церемония по освещаването на знамената. Приветствено слово произнесе председателят на управителния съвет на Сдружение „ЛРД Сокол-Шумен“ Стоян Стоянов, който е избран вече трети мандат да ръководи сдружението. Той подчерта, че Сдружението „Ловно-рибарско дружество Сокол-Шумен“ е наследник на ловно дружество „Архангел Михаил“ (основано на 15 юни 1892 г.), Ловнострелческа организация „Сокол“ - Шумен (основана през 1894 г.) и Рибарско дружество „Тича“ - Шумен (основано през 1932 г.), обединени през 1948 година в единна организация - Ловно-рибарско дружество „Шумен“, което е продължител на техните дългогодишни, демократични, родолюбиви и природозащитни традиции. Шуменската ловна организация е една от първите петнадесет сродни организации в България. Още в първия устав на сдружението е записано, че основната цел на ловците и риболовците е да опазват и да обогатяват дивеча и рибата в региона. Сега в „ЛРД Сокол-Шумен“ членуват повече от 1000 ловци и над 100 риболовци, обединени в 29 ловно-рибарски дружини от селищата на територията на общините Шумен, Хитрино и Венец, както и град Плиска в община Каспичан. Те стопанисват общо около 96 000 хектара площ. Стоян Стоянов пожела на всички в сдружението безавариен лов и наслука.

Шуменските ловци и рибари бяха поздравени от кмета на общината Любомир Христов, който е председател на ловно-рибарската дружина в село Черенча и е член на управителния съвет на сдружението. Водещият на тържеството Живко Жечев прочете поздравителни адреси също от името на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, от Североизточното държавно предприятие и от представители на ловците в Добрич. Градският духов оркестър изпълни националния химн на Република България.

Специално за „Шуменска заря“ Стоян Стоянов сподели, че само 10 на сто от задачите на членовете на сдружението са свързани с ловните излети. Останалите 90 на сто са посветени на грижите за дивеча, неговото разселване и подхранване през зимата. През тази година от сдружението са извършили разселване сред природата на 1500 фазани и яребици. „ЛРД Сокол-Шумен“ заема първо място в страната по прираст на благороден елен, сърна и диво прасе в резултат на грижите, които полага за тях. През миналата година популацията на диво прасе е била толкова голяма, че планът за отстрел на тези животни е бил завишен на 200 на сто. Същевременно планът за регулиране на хищниците е изпълнен на 80-90 на сто. За съжаление, в ловните полета на сдружението все по-рядко се срещат диви зайци, отчете Стоян Стоянов. Според него, химизацията в земеделските стопанства е основна причина за това. Същевременно, един заек за разселване сега струва между 100 и 150 евро, което е доста висока цена.

В рамките на юбилейната програма, сдружението представи фото-документална изложба и беше популяризирана току-що излязлата от печат ценна книга „125 години история на шуменската ловна организация“, чиито автор е дългогодишният служител в сдружението Неделчо Ненов. На ловно-стрелковия комплекс „Диана“ Стоян Стоянов връчи грамоти и плакети на изявени членове на сдружението. С награди бяха отличени и призьорите в киноложката изложба и в дружествените състезания по спортна стрелба „Скийт“. Празникът продължи с богата музикално-артистична програма, в която участваха фолклорният ансамбъл „Шарено герданче“ от Търговище и музикалният дует „Логос“ на Христина и Георги Горанови.

Много емоции предизвика и томболата, в която срещу три лева всеки можеше да спечели нещо, което да му бъде полезно по време на ловните излети. Големият късметлия се оказа Стоян Йорданов от ловната дружина в село Овчарово. Той е на 25 години, работи като счетоводител, а има ловен билет от две години. Стоян спечели чисто нов ловен автомат „Чърчил“, произведен в Турция, 12-и калибър. Празникът продължи до късно на открито в горещия летен ден. И както се шегуваха ловците, които през тази събота бяха без пушки, вместо заек, от всяка трънка този път „изскачаше“ по едно бодро „наздраве“...

Малки обяви

ПРОДАВАМ БУРЕ

65 литра. Телефон 054-871660

2018-09-20 14:36:00 2607
ТЪРСЯ ДА КУПЯ КЪЩА

в град Шумен в кварталите "Гривица" или "Боян Българанов", телефон 0896 888 548.

2018-09-10 16:45:00 10541
Продавам двустаен апартамент в центъра на Шумен за 68 900 лева

 

Двустайният панелен апартамент е със застроена площ 63 кв. м, разпределени на хол с голяма остъклена тераса, спалня, кухня, сервизно помещение и голям коридор. Жилището е в отлично състояние със сменена дограма, продава се обзаведено и е подходящо за нанасяне веднага или за отдаване под наем. Намира се между старата и новата поликлиника, централна локация в близост до всичко! За Ваше удобство: огледи по всяко време.

 

7-етажната сграда е строена през 1990 г., апартаментът се намира на шестия етаж. Отоплява се с електричество. Има паркинг и асансьор.

 

За допълнителна информация: тел. 00359 894 262 749.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-08-22 09:49:00 24576

Последни новини

24-09-2018 2