Пилешко със зеленчуци и пилешки сос
автор: Асен Ибров
Продукти за 2 порции:
6 броя моркови бейби (може и големи, каквито си пожелаете)
2 броя пилешко филе
6 броя лук Шалот бейби
15 броя бейби пресни картофки
3 скилидки чесън
2-3 стръка мащерка
20 гр масло
30 мл зехтин
сол – на вкус
Чер пипер – на вкус
Пилешко филе
Начин на пригоотвяне:
1. Загрейте си тигана, след като е загрял вашият тиган, добавете олио или зехтин.
2. Овкусете пилешкото филе добре от двете страни със сол и чер пипер.
3. Поставете пилешкото филе с кожата надолу в тигана, с помощта на решетачна лъжица притиснете леко филето, за да не се свие.
4. Изчакайте около 3 минути, обърнете филето и изчакайте още 2 минути.
5. Поставете филето в тавичка и го довършете във фурната като го готвите не повече от 7 мин.
6. След като е готово филето, оставете го да почине около 3-4 мин.
Зеленчуци
Начин на приготвяне:
- Измийте добре пресните картофи и ги сварете за около 30-35 мин., проверявайте ги с помощта на клечка, след като са готови, ги изстудете
- Измийте добре морковите, обелете си лука, обелете и морковите.
- Вземете една тавичка, добавете морковите и лука във фолио, добавяте олио или зехтин за готвене, овкусете със сол, печете на предварително загрята фурна на 190°C за около 15-20 мин., зависи от големината им.
- След като са готови картофките, добавете зеленчуците към тях и пилешкото филе, добавете скилидка чесън, мащерка и няколко бучки масло. Направете масленна баня, както показвам в клипа, като внимавате да не прегорите маслото.
- Пилешки сос (пожелание)
- Необходими продукти за него:
- 1 кг пилешки крилца или пилешки фенери (може и двете)
- 3 л вода
- 150 гр моркови
- 200 гр лук
- ½ праз
- 1 вр. магданозени дръжки от връзка
- 1 бр. селари
- 4 скилидки чесън
- 10 зрънца чер-пипер
- 2 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 2 листенца дафинов лист
- сол – на вкус
- 50 мл олио
- 10 гр доматено пюре
- 100 мл бяло вино
- Начин на приготвяне :
- Изпичате крилцата или фенерите за около 40 мин. на предварително загрята фурна на 190°C. Целта е да получат златиста хрупкава коричка.
- Нарязвате моркова, лука, селарито на едро, като първо запържвате морковите, лука, селарито, докато се карамелизират, тоест докато придобият леко кафеникав цвят и след това добавяте магданозените дръжки, всички билки, пюрето, гасите с виното, което имате и добавяте вода.
- След като са готови вашите крилца или фенери, ги добавяте към зеленчуците да се готвят. За около 30-40 мин.
- След това ги изваждате и прецеждате получения бульон през финна цедка. И го оставяте да къкри докато намали обема си.
Още от категория ""Защо пък не" Chef Asen Ibrov"