Зеленчуков терин със сирена и босилеково олио

автор: Асен Ибров
2021-03-18 17:15:00
"Защо пък не" Chef Asen Ibrov | преглеждания: 854

Продукти за 8 порции:

150 гр краве сирене

150 гр крем сирене

2 броя патладжан

2 броя тиквички

2 броя червени чушки

150 гр сушени домати

2 гр сминдух

50 гр копър

1 скилидка чесън

сол на вкус

50 мл олио или зехтин

20 мл от маринатата на сушените домати

 

Начин на приготвяне:

  1. Чесънът се настъргва, смачква на паста и се смесва с олиото или зехтина, разбърква се добре и се оставя да приседи 5 минути, за да си пусне аромата.
  2. Патладжаните се белят и се режат на тънки филии по дължина. Осоляват се и се оставят да престоят 15 минути, за да си пуснат горчивата вода. След това се измиват и се подсушават.
  3. Тиквичката се реже на тънко по дължина. Патладжанът, червените чушки и тиквичката се мариноват, подсоляват и се изпичат на предварително загрята фурна на 190 °C за 15-20 минути, като на 8-10 минути обръщаме страните на зеленчуците. По желание може и да се гриловат зеленчуците, не е задължително да се пекат, но аз ги обичам така!
  4. След като са готови нашите зеленчуци ги оствяме да изстинат, а червените чушки ги обелваме и почистваме добре от семките.
  5. Кравето сирене се настъргва или натрошава и се разбърква с крем сиренето, към него се добавя малко сминдух и ситно нарязаният копър.
  6. Тиквичките се подреждат в облечена с фолио форма за печене (терин) или формичка за хляб (ще я видите в клипа). Краищата на фолиото и на тиквичките трябва да висят, за да покрият терина отгоре.
  7. Подрежда се един ред патладжан, добавя се сиренето, след това се добавят сушените домати, които аз ги беля (по желание) и малко от олиото на сушените домати , след това добавям чушките и ако са ми останали тиквичка или патладжан ги добавям и тях.
  8. Краищата на тиквичките се прегъват навътре. Покриват се с фолиото и се притиска леко теринът. Може и малко по-силно.
  9. Прибира се в хладилника за 2-3 часа да стегне.
  10. Босилеково олио
  11. Продукти:
  12. 50 гр босилек (само листенцата)
  13. 100 мл зехтин
  14. сол на вкус
  15. Начин на приготвяне:
  16. Поставете зехтина или олиото в хладилника да се охлади, докато готвите босилека.
  17. Кипнете на котлона една касерола или малка тенджерка с вода. Пригответе купа с ледена вода. Бланширайте листата босилек във вряща вода за около 20 секунди. Извадете ги бързо с цедка и ги потопете в ледената вода. Извадете от водата листенцата босилек и ги изстискайте внимателно, за да отстраните излишната вода.
  18. Нарежете грубо босилека и го сложете в блендер. Добавете зехтина или олиото и малко сол, блендирайте, докато босилекът се пюрира. Сместа ще бъде много искряща. Оставете пюрето да се утаи за около 10-15 минути. Прецедете през фино сито, покрито с тензух, притискайки останала смес много внимателно, за да извлечете максимално етеричното масло и вкус от босилека.

Малки обяви

Продавам БУРКАНИ - 3-литрови. Цена 0.40 лева за брой. Телефон 054-871660 и 088 77 33 698
2021-12-31 13:23:00 160011
Продавам ЕКСТРА БУРЕ за вино - 65 литра. Цена - по споразумение. Телефони 054-871660 и 088 77 33 698
2021-12-31 13:26:00 160011
ПРОДАВАМ врата - таблена, изработена от чамов материал, висока 2 метра и широка 72 сантиметра. Цена - по споразумение. Телефони 054-871660 и 088 77 33 698
2021-12-31 13:32:00 160011

Последни новини