Салата „Цезар“

автор: Асен Ибров
2021-03-27 17:03:00
Шумен | "Защо пък не" Chef Asen Ibrov | преглеждания: 513

Кратка история за любознателните:

Създаването на салатата обикновено се приписва на ресторантьора Цезар Кардини - италиански имигрант, който държи ресторанти в Мексико и САЩ. Неговата дъщеря Роза разказва, че баща й създава салата, когато голям приток на клиенти покрай Четвърти юли 1924 г. изчерпва запасите на кухнята. Кардини се справя с това, което има, добавяйки драматичен усет „от готвача“, като приготвя салатите редом до масите за сервиране. През 1970-те години дъщерята на Кардини казва, че оригиналната рецепта включва цели листа маруля, които трябва да се ядат с пръсти, рохки яйца и италиански зехтин. Съществуват много вариации на салата – например, с добавено гриловано пилешко месо или морски деликатеси. Някои мексикански ресторанти заместват крутоните с тортия чипс, а пармезана – със сирене Котиха.

 

Салата е за 2 порции, а дресингът е малко повече, така че всеки може си свари малко повече яйца и да си направи повече чипс от бекон или панчета.

 

Необходими продукти:

 

1 бр. салата Romano (в български превод - салата Ромен (зелена салата, но малко по-дълга), може да я намерите почти навсякъде!

3 бр. яйца

10 гр. дижонска горчица

6 парченца панчета или бекон

2 бр. пилешки гърди или плешка

5 мл. уорчестър сос

3 скилидки чесън

4 филии бял или черен хляб за крутони

50 гр. пармезан

100 мл. олио

100 мл. зехтин за салата

1 бр. лимон

3 бр. филенца аншоа

 

Начин на приготвяне 

Измийте добре листата на салатата и ги подсушете!

В предварително завряла подсолена вода сварете 2 яйца за 4-5 мин. След като са готови охладете и обелете яйцата.

Овкусете добре пилешките гърди със сол, чесън, мащерка и черен пипер. Пригответе го на тиган и го довършете във фурната или го изпечете на грил.

Отделете кората от филийките хляб, нарежете ги на кубчета и ги подправете добре със сол, малко червен пипер и зехтин, разбъркайте ги добре с ръка и ги изпечете на 190 °C в предварително загрята фурна за около 8-10 мин. докато придобият златист цвят.

 

Чипс от панчета или бекон:

 

Подредете панчетата или бекона върху хартия за печене, покрийте с друга хартия за печене, като леко притиснете и добавете друга тава отгоре, за да оформите хубав хрупкав чипс.

Печете на 190 °C градуса в предварително загрята фурна за 10-12 мин. Внимавайте да не изгорите панчетата или бекона. На всеки 5 мин. ги проверявайте!

 

Цезара дресинг

Необходими продукти за дресинга:

1 бр. жълтък

10 гр. дижонска горчица

сол

чер пипер

30 мл. лимонов сок

100 мл. зехтин

100 мл. олио

3 бр. филенца аншоа

2 скилидки чесън, може пресен - може и изпечен пожелание (за 10 мин. на 190 °C градуса в предварително загрята фурна)

50 гр. пармезан

 

Начин на приготвяне:

В купа разбийте жълтъка с горчицата, рибата, чесъна, солта и черният пипер, като добавяте олиото на тънка струйка и бъркате непрекъснато до получаване на гъста хомогенна смес.

Към получената смес добавете пармезан, лимонов сок и сос уорчестър, разбъркайте добре с телена бъркалка и в случай, че сосът е много гъст, може да добавите малко вода! Може и да се пасира всичко в бледер или с пасатор, но трябва да следвате отново стъпките, тъй като рискувате сосът да се пресече.

Препоръчвам да гледате клипа, за да си помогнете при приготвянето на соса!

Приятно готвене и се наслаждавайте! Да ви е сладко!

Малки обяви

ПРОДАВАМ десет броя пластмасови БИДОНИ - по 100 литра, втора употреба. Цена - 12 лева за един брой. Телефони 054-871660 и 088 77 33 698.
2021-12-31 09:54:00 159746
"СК-инсталинг" ЕООД предлага ИЗГРАЖДАНЕ НА ГАЗОВИ И ОТОПЛИТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ. Телефон за връзка 0898370599 Станимир Вълчев
2021-08-16 17:31:00 159746
Продавам БУРКАНИ - 3-литрови. Цена 0.40 лева за брой. Телефон 054-871660 и 088 77 33 698
2021-12-31 13:23:00 159747

Последни новини