Кратка история за любознателните:
Създаването на салатата обикновено се приписва на ресторантьора Цезар Кардини - италиански имигрант, който държи ресторанти в Мексико и САЩ. Неговата дъщеря Роза разказва, че баща й създава салата, когато голям приток на клиенти покрай Четвърти юли 1924 г. изчерпва запасите на кухнята. Кардини се справя с това, което има, добавяйки драматичен усет „от готвача“, като приготвя салатите редом до масите за сервиране. През 1970-те години дъщерята на Кардини казва, че оригиналната рецепта включва цели листа маруля, които трябва да се ядат с пръсти, рохки яйца и италиански зехтин. Съществуват много вариации на салата – например, с добавено гриловано пилешко месо или морски деликатеси. Някои мексикански ресторанти заместват крутоните с тортия чипс, а пармезана – със сирене Котиха.
Салата е за 2 порции, а дресингът е малко повече, така че всеки може си свари малко повече яйца и да си направи повече чипс от бекон или панчета.
Необходими продукти:
1 бр. салата Romano (в български превод - салата Ромен (зелена салата, но малко по-дълга), може да я намерите почти навсякъде!
3 бр. яйца
10 гр. дижонска горчица
6 парченца панчета или бекон
2 бр. пилешки гърди или плешка
5 мл. уорчестър сос
3 скилидки чесън
4 филии бял или черен хляб за крутони
50 гр. пармезан
100 мл. олио
100 мл. зехтин за салата
1 бр. лимон
3 бр. филенца аншоа
Начин на приготвяне
Измийте добре листата на салатата и ги подсушете!
В предварително завряла подсолена вода сварете 2 яйца за 4-5 мин. След като са готови охладете и обелете яйцата.
Овкусете добре пилешките гърди със сол, чесън, мащерка и черен пипер. Пригответе го на тиган и го довършете във фурната или го изпечете на грил.
Отделете кората от филийките хляб, нарежете ги на кубчета и ги подправете добре със сол, малко червен пипер и зехтин, разбъркайте ги добре с ръка и ги изпечете на 190 °C в предварително загрята фурна за около 8-10 мин. докато придобият златист цвят.
Чипс от панчета или бекон:
Подредете панчетата или бекона върху хартия за печене, покрийте с друга хартия за печене, като леко притиснете и добавете друга тава отгоре, за да оформите хубав хрупкав чипс.
Печете на 190 °C градуса в предварително загрята фурна за 10-12 мин. Внимавайте да не изгорите панчетата или бекона. На всеки 5 мин. ги проверявайте!
Цезара дресинг
Необходими продукти за дресинга:
1 бр. жълтък
10 гр. дижонска горчица
сол
чер пипер
30 мл. лимонов сок
100 мл. зехтин
100 мл. олио
3 бр. филенца аншоа
2 скилидки чесън, може пресен - може и изпечен пожелание (за 10 мин. на 190 °C градуса в предварително загрята фурна)
50 гр. пармезан
Начин на приготвяне:
В купа разбийте жълтъка с горчицата, рибата, чесъна, солта и черният пипер, като добавяте олиото на тънка струйка и бъркате непрекъснато до получаване на гъста хомогенна смес.
Към получената смес добавете пармезан, лимонов сок и сос уорчестър, разбъркайте добре с телена бъркалка и в случай, че сосът е много гъст, може да добавите малко вода! Може и да се пасира всичко в бледер или с пасатор, но трябва да следвате отново стъпките, тъй като рискувате сосът да се пресече.
Препоръчвам да гледате клипа, за да си помогнете при приготвянето на соса!
Приятно готвене и се наслаждавайте! Да ви е сладко!