Елина ще лети за САЩ със сбъдната си мечта, за която небето нe е границата

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2018-04-18 14:24:00
Спорт | преглеждания: 2180

Фланелката с номер 2 вече виси в очакване в съблекалнята на женския волейболен отбор на "Cowley College" (Каули колидж) в град Арканзас сити, щата Канзас в САЩ. Тя е сбъднатата мечта на 19-годишната шуменка Елина Златева. Чаровната спортистка ще прелети отвъд океана в края на юли, мотивирана от житейската фраза на откривателите, че "небето не е границата"...

Числото 2 е специално в живота на Елина. Тя е родена под знака на зодия Водолей във втория месец от годината (февруари) в 22.22 часа, 2 минути след сестра си Христина. Когато е била ученичка във втори клас започва да тренира волейбол при Людмила Любенова в "Шумен 05". До шести клас учи в СУ "Сава Доброплодни". После три години играе в елитния столичен отбор "Олимпийски надежди", под треньорското ръководство на Десислава Величкова, и същевременно учи в спортното училище "Генерал Владимир Стойчев" в София. След това е състезателка на Казанлък волей. Сега отново е в родния си град и завършва средното си образование по индивидуална програма.

Като волейболистка, Елина е нападател. От различни състезания вече притежава в актива си 10-15 медала. Записа е участия и с екипа на националния отбор на България (девойки младша възраст), като е носителка на бронзово отличие от Балканското първенство през 2014 г. в град Казанлък.

"Според мен, образованието и спортът трябва да вървят ръка за ръка - споделя прелестната шуменка. - Имах мечта да играя и да уча в САЩ, която е сред водещите световни сили в женския волейбол, и започнах усилено да я преследвам. Изпращах имейли на много колежи с отбори по волейбол в различни дивизии. Получих различни предложения. Най-много ме привлече "Cowley College". Треньорът Стивън Греъм много хареса играта ми. Освен това ми предложиха и пълна стипендия за обучение в следващите две години. Единственото нещо, което оставаше да направя, беше да взема изпита по английски, което направих успешно и трансферът ми в отбора е факт."

Клип, който представя играта на Елина с отбора на "Шумен 05" в спортна зала "Младост", е качен в "You Tube". За 3.16 минути всеки може да се наслаждава на майсторските умения на шуменската волейболистка. Разбира се, те веднага са забелязани и от треньора на "Cowley College" Стивън Греъм. На сайта на колежа той споделя впечатленията си от таланта на Елина и я описва като много интересен играч. Тя ще внесе много сила и разнообразие в играта на нашия отбор с бързото си нападение, с бързината и силата, която притежава при играта в защита, с всичките си умения, уверен е треньорът на "тигрите", както е популярното прозвище на женския тим във Втора дивизия на САЩ.

"Моята мечта се сбъдна. Много бих искала да покажа на повечето мои връстници, че независимо от къде си, можеш да постигнеш много - само трябва да го искаш", казва още Елина Златева. Нейните планове включват, освен да допринесе за доброто класиране на "тигрите", също и да продължи обучението си в университета на Арканзас сити, след като завърши колежа.

Нека от сърце да пожелаем успех на Елина в реализирането на нейната покоряваща мечта, за която наистина няма граници!

Малки обяви

ПРОДАВАМ ПАРЦЕЛ в индустриална зона в Шумен. Телефон 0899 897 527
2020-07-17 12:20:00 2672
ПРЕДЛАГАМ В и К - канализации, къртене. Може и по селата. Телефон 0897 526 330
2020-07-15 09:42:00 11708
ПРОДАВАМ ГАРАЖ на ул. "Васил Друмев" в Шумен. Телефон 0896 80 5858
2020-07-26 11:54:00 29531

Последни новини