ПЕГ „Н. Вапцаров“ съхранява 173-годишна традиция и изпреварва бъдещето

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2021-09-15 13:32:00
Репортер | Шумен | преглеждания: 491

Има нещо твърде символично, което обедини днешното празнично тържество за откриване на новата учебна 2021/2022 година в Профилираната езикова гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен. В тон с модерните технологии на XXI век стартира онлайн предаването на ПЕГНТ1 по YouTube, а на входа на гимназията - по стара българска традиция, удари училищният звънец. И докато течеше виртуалната разходка из училищните кабинети, в двора на гимназията се събраха учениците от петте паралелки осмокласници, които за първи път прекрачиха прага на ПЕГ „Никола Вапцаров“. Така, в синхрон с пандемичните мерки, празничното оживление се почувства и по Интернет („Честит първи учебен ден! Приятно гледане и не забравяйте, че в този филм сме заедно.“), и пред сградата на гимназията, където учениците бяха посрещнати с „Добре дошли!“.

Много вдъхновяващо е, че ПЕГ „Никола Вапцаров“ е наследник на училище, създадено в далечната 1848 г., в което отначало са се изучавали хуманитарни дисциплини. После за първи път в него се въвежда обучение по чужди езици. В своята 173-годишна биография гимназията съхранява много история, много известни шуменци са нейни възпитаници.

Традицията успешно продължава. Поредният випуск посрещна днес знамето на ПЕГ „Н. Вапцаров“, а пред паметника на патрона на гимназията бяха положени цветя.

В своето празнично приветствие директорът на ПЕГ „Никола Вапцаров“ Димо Георгиев се обърна към учениците, родителите, учителите, приятелите и дарителите на гимназията: „Честитя ви новата учебна 2021/2022 година! Пожелавам тя да е безкрайно успешна, да реализирате вашия невероятен потенциал и енергия! Убеден съм, че заедно ще се справим с всички предизвикателства, че нашата гимназия отново ще бъде сред водещите!“ Димо Георгиев специално благодари на приятелите на гимназията, на нейните дарители, на родителите, на институциите, с които тя работи. „Вашата подкрепа и усилия са изключително важни и ние ги ценим!“ – подчерта директорът на ПЕГ „Н. Вапцаров“.

„Удоволствие и вълнение е да бъда с вас в този ден – заяви в словото си председателят на постоянната комисия „Просвета, образование и наука“ към общинския съвет в Шумен д-р Албена Иванова-Неделчева. – Образованието е важна инвестиция, затова ви поздравявам за вашия избор! Не забравяйте да бъдете различни! Винаги съм казвала, че различните хора успяват!“

На празничното тържество дойде и заместник-кметът по образование и култура в община Шумен Найден Косев.

Поздравителен адрес беше прочетен от името на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Свои поздравления бяха изпратили още областният управител Валентин Александров, кметът на община Шумен Любомир Христов, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев и други.

„В нашата гимназия кипи пълноценен живот – живот, в който вие ще имате главна роля. Добре дошли и на добър час!“ С тези думи и под ударите на училищния звънец влязоха в учебните си стаи паралелките от осми клас.

Малки обяви

Продавам ГРОЗДЕ от сортовете "Мерло", "Димят" и "Черна липа" в село Дибич. Телефон 0892 064 931
2021-09-20 19:37:00 40689
Търся РАБОТНИК за ТРАНЖОРНА в село Кюлевча. Телефон 0888 888 046
2021-09-20 17:45:00 41233
AЛПИНИСТИ предлагат топлоизолации, отстраняване на течове от фуги и всякакъв вид височинна дейност. Телефон 0892 486 488
2021-10-01 17:29:00 86534

Последни новини