„Алкомет“ АД успешно въведе в експлоатация нов цех за механична обработка на алуминиеви профили

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2021-09-15 20:43:00
Бизнес | Шумен | преглеждания: 1035

Официалното откриване на новите производствени мощности в „Алкомет“ АД се състоя на 15 септември. Специални гости на събитието бяха посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров. Поради въведените противоепидемични мерки се наложи компанията да ограничи броя на поканените и откриването се направи в много тесен кръг от хора.

Нов цех за механична обработка на профили бе успешно въведен в експлоатация в „Алкомет“ АД в началото на 2021 г. Инвестицията е на стойност 13,5 милиона лева, като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ АД реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти. Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Разположен на 4100 кв. м., новият цех в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

„Това е началото. Имахме много въпросителни преди да започнем работа с автомобилния производител БМВ. Не бяхме сигурни, че можем да започнем това производство. Но моят син пое инициативата и ето днес слагаме началото. Това е една част от оборудването, което ни е нужно. Нашето намерение е да продължим да работим и с други производители от автомобилния сектор, така че няма да спрем само с БМВ. Сега се учим и ние, в движение, в крачка как се става доставчик на голям автомобилен производител, но ние ще го направим“, каза при откриването на цеха Фикрет Индже - председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД. Toй допълни, че шуменската компания ще произвежда авточасти за електромобилите на германския автомобилен концерн BMW, с който „Алкомет“ АД има подписан 12-годишен договор.

„Този проект, който реализирахме, тази инвестиция е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията. Много хора на различни нива в йерархията и от различни звена работиха неуморно дълго време, за да успеем да спечелим първите си автомобилни проекти и да бъдем квалифицирани като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение, надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25 процента поне като дял от пресовото ни производство, но е възможно да успеем и като цяло за производството на компанията. Имаме уникален шанс, защото повечето продукти, които произвеждаме тук, са за електромобили, които според всички прогнози са бъдещето на автомобилната промишленост. Различни прогнози сочат, че до 2030 година поне половината нови автомобили на пазара ще бъдат електрически или хибридни модели и ние се гордеем, че сме част от този процес на мащабни реформи в автомобилната промишленост“ - сподели Валерия Колева – директор „Продажби пресови продукти“, която от 21 години работи в „Алкомет“ АД.

Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок, която идва в Шумен за първи път, също поздрави Фикрет Индже за големия успех на компанията. „Като посланик аз мога само да се гордея и да съм щастлива за това, че един турски инвеститор прави такива големи инвестиции в Шумен и дава своя принос към целия живот в града“, подчерта Н. Пр. Айлин Секизкьок.

„Искам да благодаря на Фикрет Индже за неговата активност, за помощта, която оказва на града. Един човек с голямо сърце, който помага за всичко в нашия град“, заяви кметът на община Шумен Любомир Христов.

Малки обяви

ПРОДАВАМ КЪЩА с парцел - 554 кв. м, в идеален център на град Шумен, на ул. "Сан Стефано" 46. Телефони: 0899 11 56 10 и 0876 14 83 54
2022-06-02 09:46:00 223302
Д-р ТРАЙКОВА - частен УНГ-кабинет и равновесни смущения, 0887 495 171
2022-12-31 10:09:00 609719
Продавам разтегателен диван - 100 лв., пералня "Беко" - 150 лв., маса с 4 стола - 80 лв., шевна машина крачна "Лучник" - антика - 50 лв., прахосмукачка - 20 лв. Телефон за връзка 0888 770 100 - Олга
2022-01-31 10:22:00 609719

Последни новини