Пръст от пределите на Стара България поставиха в подножието на Мадарския конник

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2018-06-26 11:19:00
Любопитно | Каспичан | преглеждания: 2320

И в третото издание на средновековния събор „Магическата Мадара“ продължи традицията да се поставя свещена българска земя в подножието на Мадарския конник от различни територии, които са били във владение на българите през вековете. В събота организираният поход-поклонение до глобалния символ на нашата държава завърши с ритуално изсипване на шепа пръст от глинени гърнета, донесена от пределите на Стара България – от историческата област Панония (в днешна Унгария), където някога е била западната ни граница с франките, и от остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро (в днешна Гърция), където се намира базиликата и гробът на цар Самуил. През 2016 г. за първи път пред уникалния скален старобългарски паметник бе оставена шепа пръст от Наг Сент-Миклош - банатското село (в днешна Румъния), където е било открито златното съкровище на първите български владетели. „Така, както събираме пръст от всички български земи, така да се събират и всички български чеда в България!“ - призова председателят на Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“, със седалище във Варна, Жасмин Първанов. Гайдарче изпълни песента „Хубава си, моя горо“.

При откриването на събора главният уредник на НИАР „Мадара“ Юри Йоргов и член на Национално дружество „Традиция“ - регионален клон в Шумен, заяви: „През всички периоди на своето съществуване Мадара е привличала обитатели със своята мистика. Обитавано от хората повече от 5000 години, мястото със своите гори, скали и води е било свещено и магическо за траки, римляни, българи, езичници, християни. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. Култово средище за всички тези народи и вероизповедания, то и сега е притегателно място за посещения от много туристи, които искат да се докоснат до вълшебната сила и енергия на Мадара. По тази причина през 2016 година бе поставено началото на Национален средновековен събор „Магическата Мадара”. Времето на събора не е избрано случайно. То е непосредствено около Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, губещ дирите си в предисторически времена.“

В събора участваха реконструктори и любители на историята от цялата страна, като стремежът на всички беше участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се демонстрират елементи като бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи. Дните на уикенда бяха изпълнени с много атракции от времето на Първото и Второто българско царство. Доста впечатлиха публиката и двете чаровни ездачки от Школата по конна езда „Борисови“ в село Любен Каравелово (Варненска област) Ина Димитрова и Ивайла Атанасова.

Във връзка с Еньовден бяха възстановени и изпълнени ритуали и обреди – християнски и езически, връщащи ни към корените и към българската древност. Ритуалът „Еньова буля“ беше изпълнен от Надежда Николова и Цветелина Александрова.

Организатори на събора са Регионалният исторически музей в Шумен (в чиято структура е Националният историко-археологически резерват „Мадара“), Националното дружество „Традиция“ – регионален клон Шумен, Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” във Варна.

Малки обяви

ПРОДАВАМ втория етаж от двуетажна КЪЩА с гараж в Шумен около Трети участък. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:40:00 473
ПРОДАВАМ ЛЕК АВТОМОБИЛ "Ланчия" в движение - платено всичко. Телефон 0876 685 394
2021-03-04 16:31:00 478
ПРОДАВАМ СТАРА КЪЩА с дворно място 1430 кв. м - цена 8000 лева. Телефон 0898 95 99 22
2021-03-03 10:41:00 8365

Последни новини