Шумен се поклони пред Левски и чества своето освобождение

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2018-07-23 15:16:00
Репортер | Шумен | преглеждания: 2458

140-годишнината от освобождението на Шумен и 181 години от рождението на Васил Левски бяха тържествено чествани вчера, като празничната програма беше организирана от община Шумен и от командването на военния гарнизон.

Денят започна с панихида за загиналите, молебен за здраве и благополучие, отслужени в православния храм „Свето Вознесение Господне“. Панихида за загиналите във войните руски воини се състоя и пред паметника, издигнат в квартал „Млада гвардия“. На поклонението там присъстваха кметът на община Шумен Любомир Христов, представители на политически и обществени организации, гости от побратимения руски град Подолск.

Пред паметника на Васил Левски се състоя военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола на свободата. На церемонията присъстваха кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-областният управител Ширин Вели, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев, председателят на общинския съвет проф. Борислав Беджев. Стихотворението „Левски“ рецитира Симона Тодорова, ученичка в СУ „Йоан Екзарх Български“.

Слово произнесе уредникът на къща музей „Панайот Волов“ Милена Георгиева. „Днес е паметен ден за България и за Шумен. Датата 18 юли винаги буди гордост като емблема на Свободата. На този ден, преди 181 години, е роден най-свидният син на България - Васил Иванов Кунчев - Левски, на този ден преди 140 години в Шумен изгрява Свободата“, отбеляза тя, като допълни, че любовта към своя народ Левски запалва в сърцето си още от детството, от онази, нощ, когато чува преданието за свети Йоан Златоуст. Светецът влязъл в сърцето на карловското момче с примера: да придружаваш думите си с дела. „Васил Левски създаде нова структура на вътрешната революционна организация – заяви още Милена Георгиева. - Комитетите закипяват в трескава подготовка за идущата всеобща народна революция. Сред най-дейните е и Шуменският революционен комитет. Обвит в легенда за своето начало, той се оформя като бунтовно ядро в шуменското село Ченгел, днес квартал „Дивдядово“. Там, според народното предание, поп Захари Димов посреща Левски в храма „Свети пророк Илия“. Среща го с местните съзаклятници в народната работа. За да им вдъхне вяра, „дързост и постоянство“, да служат на отечеството до смърт. Да работят „по народната воля“ с Апостола свързват познанство и други шуменци. Един от тях - малко познат, но много заслужил е Маринчо Бенли. Той привлича Левски към храма на науката - прави го член на Българското книжевно дружество, бъдещата Българска академия на науките. А по неведомите пътища на съдбата точно Бенлиевият племенник Панайот Волов продължи мисията на Апостола на свободата, тръгвайки по неговите пътеки из Българско.“

Венци и цветя бяха положени пред паметника на Левски от името на кмета на община Шумен Любомир Христов, народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП, областния управител проф. Стефан Желев, общинския съвет, факултет „Артилерия ПВО и КИС“, политически, културни и обществени организации, учебни заведения, читалища, граждани. Изпълнен бе националният химн на Република България.

Празничният ден завърши с концерта-спектакъл „140 години свободен Шумен“, на откритата сцена на площад „Освобождение“, с участието на членове на Националното дружество „Традиция“ - регионален клон Шумен, и рок-група „Епизод“. Като съпътстващи прояви, посветени на 140-годишнината от освобождението на Шумен, Регионалният исторически музей експонира изложбата „Изстраданата свобода“, в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ бе открита фотодокументална изложба и бе представена кинопанорама с български филми за освобождението на България през 1878 г., а в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ подредиха изложба от постоянния фонд на културната институция. В народното читалище „Добри Войников-1856“ концерт изнесе художествен състав от руския град Подолск.

Малки обяви

Продавам ГРОЗДЕ от сортовете "Мерло", "Димят" и "Черна липа" в село Дибич. Телефон 0892 064 931
2021-09-20 19:37:00 40400
Търся РАБОТНИК за ТРАНЖОРНА в село Кюлевча. Телефон 0888 888 046
2021-09-20 17:45:00 40944
Търсим ГОТВАЧ/КА и СЕРВИТЬОР/КА с опит за крайпътна гостилница в село Струйно. Телефон 0887 124 333
2021-09-27 14:51:00 86387

Последни новини