Разширението на Индустриалния парк е инвестиция за бъдещето на Шумен

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2018-08-06 14:31:00
Икономика | Шумен | преглеждания: 2444

Символична първа копка на новата подзона „C“ бе направена в Индустриалния парк край Шумен в края на миналата седмица. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на общинския съвет проф. Борислав Беджев, изпълнителният директор на „Индустриален парк - Шумен“ АД Николай Тончев, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев, досегашният посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев, изпълнителният директор на Българско-турската търговско-индустриална камара Венцислав Венков, общински съветници, представители на бизнеса, ръководители на държавни и общински учреждения.

Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник на Шуменската духовна околия ст. ик. Димитър Николов. „Нека Бог да благославя това добро начинание!“ - пожела той.

Водещата на церемонията Галина Минчева напомни, че с решение на общинския съвет от 18 декември 2008 г. е обособена новата индустриална зона край Шумен, разположена на територия 2.4 милиона кв. м. На 25 февруари 2009 г. е учреден „Индустриален парк - Шумен“ АД между партньорите община Шумен и „Ники-БТ“ АД. Паркът е разделен на 4 подзони.

Подзона „А“ вече е запълнена на 75 на сто. Общо 18 инвеститори са привлечени. Актуален е нов голям инвеститор от Белгия, който е купил 8 дка в подзона „А“ и 20 дка в новата подзона „C“. Към момента закупилите терени фирми в Индустриалния парк са 17. Четири от тях вече са построили своите заводи, двама строят в момента, а останалите са в процес на подготовка. Сега на територията на „Индустриален парк – Шумен“ АД има открити около 1000 работни места. Предстои строежът на нови три производства до края на тази година и 4-5 догодина, като се очаква в близко време броят на заетите да достигне 2000 души.

„За развитието на Индустриалния парк без всички вас, които сте тук, без всички, които ни помагахте, без инвеститорите, които сте тук, не бихме могли да сътворим това прекрасно място – сподели изпълнителният директор на дружеството Николай Тончев. - Можем да ви уверим, че новата подзона „С“, която започваме да изграждаме от днес, няма да бъде по-малко атрактивна и няма да бъде с по-малко добри условия, които предоставяме на инвеститорите от подзона „А“.“ Той определи събитието като знаменателно и благодари за присъствието на партньорите си от община Шумен, които активно работят за подобряване на инвестиционния климат, на областна администрация, както и на всички държавни органи, които са участвали в решаване на всички въпроси. „Винаги сме получавали помощ от всички, предполагам, че и за в бъдеще ще получаваме пълна подкрепа от Министерството на икономиката и от Министерския съвет“, подчерта Николай Тончев.

„За мен е голямо удоволствие, че днес заедно правим първа копка за разширение на Индустриалния парк – заяви в приветственото си слово кметът на община Шумен Любомир Христов. - Дори и в най-смелите си мечти не вярвах, че само за 2-3 години ние ще успеем да реализираме и да запълним подзона „А“. Това е една инвестиция за бъдещите поколения на Шумен. По този начин - развивайки икономиката на града, ние ще успеем и се надяваме да върнем младите хора в Шумен и да запазим тези, които живеят тук.“ Кметът отправи благодарности към Българската агенция за инвестиции, към изпълнителния директор на „Индустриален парк – Шумен“ АД Николай Тончев за проявената му всеотдайност и упоритост, към Българско-турската търговско-индустриална камара за съдействието й в града да дойдат инвеститори. Любомир Христов изрази увереност, че и следващата подзона ще бъде реализирана в кратки срокове. „Тази инвестиция с разширението на Индустриалния парк е инвестиция в бъдещето, инвестиция в бъдещето на нашия град, за младите хора – допълни пред журналисти още кметът . - Това е много важно, защото имаме ли икономика, имаме ли Индустриален парк, ще има Шумен. В противен случай няма как да задържим младите хора или да ги доведем в Шумен. Дано това, което сме предприели с г-н Тончев, да го реализираме.“

Символично начало на първата копка даде изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Подзона „С“ е с размер 590 дка, от които около 380 дка ще бъдат предложени на инвеститори, а останалите ще се отделят за изграждане на инфраструктура. В новата подзона ще се вложат между 6 и 6.5 млн. лв., като финансирането ще бъде със собствени средства, получени от продажба на парцели. Очаква се тя да бъде завършена за близо 9 месеца, но официалното й откриване ще бъде след една година.

На „зелено“ е резервиран и първият парцел в подзона „С“ от голяма белгийска компания, която до две седмици ще бъде с нотариален акт. „Стремим се, когато правим зоната, тя да е комфортна и добра за инвеститорите, а не за ръководството на Индустриалния парк или за общината. Инвеститорите трябва да бъдат доволни, че са дошли при нас, да си възвърнат бързо инвестицията и на практика те ще рекламират нашата зона пред други потенциални клиенти - каза пред журналисти Николай Тончев. - В новата зона основните терени са между 20 и 40 декара, като, разбира се, сме заделили пак места и за по-малки, местни инвеститори - пет терена има по 7-8 декара, два от по 13-14 декара, останалите са по-големи.“

„Инвеститори, които предлагат минимална или ниска работна заплата, няма смисъл да идват при нас, понеже не можем да обезпечим работна ръка при такива условия – обясни още Николай Тончев. - Търсим инвеститори, които работят с по-висока добавена стойност, за да могат да плащат заплати, от които се нуждаят гражданите в нашия град.“

Малки обяви

ДАВАМ ПОД НАЕМ гараж на ул. "Хан Крум" 15 в Шумен - може да се ползва за офис, ателие, магазин или склад. Телефон 0887 733 698
2020-12-31 12:39:00 7206
ДАВАМ ПОД НАЕМ гарсониера в района на Пети полк в Шумен - цена 240 лева. Телефон 0887 38 68 51
2020-12-07 14:05:00 37736
Продавам БУРКАНИ - 3-литрови. Цена 0.40 лева за брой. Телефон 054-871660 и 088 77 33 698
2020-12-31 13:23:00 39339

Последни новини