Информационен форум „Бавария – България: бизнес възможности и перспективи“ се проведе в Шумен

автор: пресцентър община Шумен
2022-06-30 12:13:00
Бутик за новини | Шумен | преглеждания: 712

Възможностите за развитие на двустранните бизнес контакти и перспективи с немската провинция Бавария обсъдиха на среща представители на баварското правителство, общинското и областното ръководство в Шумен, както и представители на местни фирми, браншови организации, образователни и културни институции.

Срещата се проведе в РБ „Стилиян Чилингиров“. Специални гости бяха Армин Швимбек - директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката и д-р Митко Василев - представител на Бавария в България и главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

От името на кмета Любомир Христов гостите поздрави зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова. По думите й двустранните икономически отношения между Бавария и България се развиват много динамично, което показва, че страната ни е сред най-важните външнотърговски партньори на Бавария в Източна Европа. „Голям брой баварски фирми отдавна работят на българския пазар и развиват успешен бизнес. И Шумен има какво да предложи на германските инвеститори. Градът ни е един от първите в България, които изградиха и успешно развиват Индустриален парк, който има ключово географско разположение в Североизточна България. Надяваме се заедно с другите индустриални зони в региона да заинтригуваме представители на баварския и германския бизнес“, посочи Антонова при откриването на форума.

Областният управител на Шумен д-р Владимир Йолов изрази задоволство, че областният град е домакин на подобен форум. „Насърчаването на контактите и възможностите за сътрудничество между фирми от двете страни и развитието на двустранните търговско-икономически отношения е от голямо значение за местния бизнес“, каза Йолов.

Армин Швимбек от Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката представи германската провинция, като посочи на първо място много силното сътрудничество между политиката и икономиката в управлението на Бавария. „През миналата година отбелязахме рекорд в стокообмена между Бавария и България с 1,73 млрд. евро. България се намира на 37-мо място сред нашите търговски партньори от цял свят“, обясни Швимбек по време на презентацията си. По думите му, в България вече работят близо 750 баварски фирми.

Митко Василев - представител на Бавария в България и главен управител на ГБИТК, изрази готовност камарата да съдейства за осъществяването на контакти между местния и баварския бизнес.

Малки обяви

ТЪРСИМ шофьори с категория С плюс Е за страната и за Европа. Телефон 0892 731 831
2022-08-25 15:48:00 163926
ПРОДАВАМ ВИЛА на Лозевско шосе в Шумен, след втората чешма на пътя. Телефон 0894 350 966
2022-08-01 13:25:00 396633
НЕВАЛИДНА ДИПЛОМА, поради фактологическа грешка, на Цветомир Тошков Филев - специалност "Социална педагогика" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" - серия ШУ - 2001/N 201707, регистрационен номер 14725/2001 г.
2022-06-29 20:54:00 457142

Последни новини