Кратка информация за любопитните:
Броколите са богати на желязо, калций, натрий, калий, цинк, като витамини от групата (B1, B2, B3, B4, B5, B6). В този състав надминават не само своите роднини, но минават и на челни места сред всички храни в света.
Сьомгата е богата на Омега 3 мастни киселни. Като витамини от групата (B12, B3, B6), но също така ви осигурява много протеини, богата е на триптофан, което означава, че е и годна за вечерно хранене. Заема много челни позиции в класификация при рибите, заради здравословните си качества.
Продукти за две порции:
2 броя сьомга ( може и други риби, като лаврак, ципура, скумрия)
300 мл сметана
220 гр броколи
1 брой лимон
сол – на вкус
чер пипер – на вкус
30 мл зехтин или олио
25 гр масло
2 скилидки чесън
2 стръка мащерка
1 гр нишесте
Начин на приготвяне:
1. Загрейте си тигана, след като е загрял вашият тиган, добавете олио или зехти.
2. Овкусете си сьомгата добре от двете страни със сол и чер пипер.
3. Поставете сьомгата с кожата на долу в тигана с помощта на решетъчна лъжица притиснете леко рибата, за да не ви се свие.
4. Изчакаите около 2 минути, обърнете сьомгата, изчакаите още 30 секунди.
5. Добавете чесън, мащерка и добавете 3-4 кубчете масло, дръпнете тигана от котлона и започнете да правите масленна баня на вашата риба за около 40 секунди, както показвам на клипа.
6. Оставете сьомгата в тавичка да се отцеди, да почине, да стане още по-крехка.
Лимонов кремав сос - начин на приготвяне:
1. Загрейте сметана на ниска температура, добавете настъргани кори от лимон, чесън, мащерка (по желание няколко капки лимон)
2. Оставете соса да къкри на слаба температура.
3. Разтворете малко нишесте в студена вода, дръпнете соса от котлона и добавете нишестето не повече от една лъжичка, ако сосът ви е в по-голямо количество повече и го върнете на котлона на слаба температура, докато не се сгъсти. Внимавайте да не изгори.
4. Прецедете вашия сос през финна цедка, след като сте го прецедили, е готов за сервиране.
Броколи - начин на приготвяне: