Историческа конференция „Скритата история на България, разказана от днешните будители” и Изложба на ценни исторически артефакти

Споделете с:

Първото от поредицата събития в Розарима в с. Неофит Рилски, посветени на древните български обичаи, традиции, история, занаяти и култура, ще разкрие на 5 и 6 ноември 2022 г. любопитни факти от скритата история на България, разказана от днешните будители. Събитието е посветено на юбилейната 100-годишнина от началото на честването на празника на българските народни будители.

За лектори на конференцията, в качеството си на съвременни будители и носители на древното знание, са поканени инж. д-р Ставри Топалов, проф. д-р Николай Ников, г-жа Мила Салахи и г-н Николай Иванов.

Инж. д-р Ставри Топалов ще открие мероприятието с изложба на уникална по рода си собствена колекция от сечива от неолитната и енеолитната епохи (8/5 хилядолетие пр. н. е.) с изключително голяма историческа стойност, като през двата дни на конференцията ще разкаже интересни факти за тях с лекциите си по темата «Каменни и медни сечива/оръжия използвани в районите на варненската цивилизация през 6/5 хилядолетие пр. н. е.».

Историкът, писател и изследовател Николай Иванов ще разкрие “Историческите фалшификати за епохата на Възраждането от научната общност”.

В края на съботния ден г-жа Мила Салахи – писател, изследовател и лингвист, ще изнесе важни факти за произхода на българите с лекцията си “Звездата на БългАрите”.

Във втория ден на мероприятието проф. д-р Николай Ников ще ни посвети във важните знания “Какво ДА/НЕ правим по българските празници”.

В двата дни на конференцията ще бъдат представени доклади и книги на лекторите с техни важни изследвания и открития в областта на историята, археологията, етнографията и др.

Домакин на историческата конференция е Розаримът в с. Неофит Рилски. Неговите управители – семейство Цветомир Цонев и Светла Касабова, споделят: „Вдъхновени сме от нашата история и съвременните будители в лицето на нашите лектори, и силно вярваме, че в днешните трудни времена единственото, върху което можем да намерим упование, е завещаното от нашите предци – за да намерим сила и да бъдем единни.“

По време и след конференцията участниците и гостите ще могат да се запознаят с изкуството на увековечаване на символа на България – българската роза, както и да засадят свои собствени фамилни рози в градината на Розариума.

Повече информация и регистрация за събитието: https://events.rosarium.bg/event/skritata-istoriq-na-bulgaria/

Фейбук група на Розариума: https://www.facebook.com/groups/3228172207399207/

311 преглеждания