Шумен ще бъде домакин на международния турнир по информатика IATI

Споделете с:

477 момчета и момичета от 17 държави се регистрираха за участие в международния турнир по информатика IATI. Домакин на IT надпревара е Шумен, а организатори са община Шумен, Шуменският университет “Епископ Константин Преславски“ и Школа “А & Б”. Патрони на турнира са президентът на Република България Румен Радев и проф. д-р Наталия Витанова – ректор на Шуменския университет.

Сред медийните партньори на събитието е и информационният сайт WWW.ZASHUMEN.BG.

Златни спонсори на турнира са „Алкомет“ АД и “Автомагистрали – Черно море” АД, а сред сребърните спонсори е и д-р Владимир Йолов.

IATI ще се проведе от 16 април до 21 април, като състезателните дни са 19 и 20 април. Припомняме, че Международният турнир по информатика в Шумен се провежда за първи път през 2009 г. по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев. IATI е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години, и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

Своите знания ще премерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, като участниците от Беларус, Русия и Татарстан ще се състезават под неутрален флаг. От големите сили в информатиката отсъстват само Китай и САЩ.

Шуменските участници са 41, сред които са Даниел Койнов, Серкан Рашид, Симона Христова, Весела Николова, Нермин Идириз, които са част от националните отбори на България.

„Този турнир, който е известен като международния есенен турнир, от тази година се нарича Международен турнир по информатика за напреднали. Причината за смяната на името и времето на провеждане са сондажи с представители на различни държави, като всички се обединиха около идеята състезанието да се провежда през пролетта и да се използва за селекция на националните отбори на страните“, обясни Бисерка Йовчева и допълни, че и тази година турнирът се очертава да е на много високо ниво.

„Турнирът е много ценен в някои държави и за медалистите се отпускат стипендии след това. Той е единственият, който позволява да се срещат силни и не толкова силни състезатели и то в две възрастови групи. За съжаление, той не е включен в календара на Министерството на образованието и науката в България“, каза още Бисерка Йовчева. Тя обясни, че надпреварата ще се проведе по хибриден начин, т. е. и присъствени, и онлайн. Това се налага заради факта, че за някои участници, например от Перу, е трудно да се организира пътуване до България. 135 от регистрираните ще са тук в Шумен, останалите ще решават задачи на специален сайт-площадка. Утвърдени са строги правила за феър плей – ще се записва участието на всеки състезател, след което записът ще се публикува

Бисерка Йовчева благодари на община Шумен, която е осигурила 15 000 лв. за организацията на турнира, помага и с наградите и логистиката.

Домакин на същинското присъствено състезание ще бъде Шуменският университет.

586 преглеждания