Асен Анев влезе в Шампионската лига на професионалните готвачи

Споделете с:

Българското лъвче в кулинарното майсторство от Шумен Асен Анев се класира в Топ 40 на националното състезание за професионални готвачи „The National Chef 2020” в Англия. Макар и на крачка от финала, той обяви, че догодина ще бъде в Топ 10, като сподели: „Не е важна славата, важно е единството!”

Ето какво още разказа, специално за електронния вестник ZASHUMEN.BG, за своето участие младият мъж, който от пет години живее в Лондон: „За мен тазгодишното състезание беше голяма награда за кариерата ми като готвач! Това състезание е много престижно и да бъда един от 40-те най-добри готвачи в Обединеното Кралство е голяма чест и успех за мен. Искаше ми се да бъда в Топ 3, но вярвам, че има причина това да се случи в едно от следващите ми участия. Състезанието беше безупречно организирано и през цялото време имах възможност да комуникирам с организаторите във връзка с технически въпроси относно изпращането на видеата и рецептите. Мога да кажа, че конкуренцията беше достойна и голяма част от състезателите вземат участие за втори или трети път, което дава определено предимство в познаването на реда. Вярвам, че е голямо предизвикателство за съдиите да оценяват само по видеа без да имат възможността да опитат храната и това не е никак лесна задача. Аз реших да сготвя традиционното любимо българско ястие „Пиле с ориз”, като, разбира се, презентацията беше в модерен стил. Разчитах изцяло на вкуса и подправките, познати за мен и всички българи, и разбирам, че това ястие не е така популярно в тези географски ширини с вкуса, кои?то ние познаваме. Вярвам, че ако го бяха опитали, нямаше как да не го оценят по-високо. Освен това приготвих и домашно кисело мляко, като за мен беше голямо предизвикателство да намеря домашно прясно мляко и да го заквася тук в Англия… Повярвайте ми, беше си трудна работа, но за щастие се получи. Аз лично съм удовлетворен от участието си и отсъденото ми място на тазгодишното състезание! Благодаря на всички съдии и организатори за подкрепата, за това, че ме оцениха така високо и че ме поканиха да участвам на състезанието през 2021 година. За мен това участие беше много обогатяващо, като знания, и очаквам с нетърпение отново да се състезавам. Искам да благодаря на семейството ми и на всички приятели, които се вълнуваха, колкото мен през цялото време на състезанието. Това още повече ме мотивира да не спирам да се състезавам и да се старая да постигам възможно най-високите резултати.”

Ястието на Асен е сготвено продължително при ниска температура царевично пилешко бутче, приготвено в сувид, поднесено със зеленчуков пилаф, гарниран с чипс от магданоз, пилешки жу сос и комплимент от домашно кисело мляко.

За този уникален специалитет той е получил много позитивни отзиви от членовете на журито, които са оценявали всеки участник онлайн чрез представеното видео. „Скъпи Асен, като цяло стандартът беше изключително силен и вие се справихте изключително добре тази година и се надяваме да се видим отново през следващата година, за да се състезавате за пореден път” – подчертават в посланието си съдиите, които са наброявали повече от 12, за да оценят цялата селекция на всеки полуфиналист.

Ето част от коментарите на съдиите за работата на Асен. През първия етап – „Като цяло добра работа и последователност в менюто.” А ето и техните впечатления през втория етап: „Много харесах Асен и начина, по който той описва любимите си детски вкусове във видеото. И ястието изглеждаше честно, просто и добре изпълнено. Личността му попадна добре като запален готвач, нетърпелив да се развива. Обаче усещам от отговорите му на въпросите и снимките на неговите ястия, че може да има нужда от повече време, за да узрее в стиловия му избор на комбинации и изпълнение. За мен един за следващата година, но може би не тази година от гледна точка на ниво. Асен е приготвил чиста на вид чиния с храна, той носи много влияния от детството си и е добре да го видите да използва по-евтин разрез в чинията си. От разглеждането на въпросите му можете да видите, че той е много класически обучен готвач. Въпреки това чувствам, че Асен ще се възползва от още няколко години, развивайки уменията си, преди да стигне до финала.”

Какво можем ние да добавим? Че времето вече работи само в полза на Асен. Че той не случайно получи покана за работа на доста престижно място. И че споделяме неговото преливащо вдъхновение, силна вяра в успеха и огромен стремеж да се утвърди на най-правилната за него професионална позиция. А тя сочи в Шампионската лига на най-добрите готвачи не само в Англия, а може би и в света! Нека да пожелаем от сърце на Асен Анев: да продължи да ни дава още много поводи за гордост!

206 преглеждания