В Каспичан избраха „Зевзек на годината“

Споделете с:

В седмото издание на Международния фестивал „Майстори на шеговития къс разказ – Зевзек“ в град Каспичан, който се проведе под патронажа на Министерството на културата, участваха шестнадесет самобитни изпълнители на авторски и народен хумор от Украйна, Румъния и България. Фестът се организира от 29 септември до 1 октомври от община Каспичан и народно читалище „Пробуда-1928“ със съдействието на „Асоциация на българите по света“ със седалище във Варна и спонсори.

Председател на организационния комитет бе кметът на община Каспичан Милена Недева, заместник-председател – заместник-кметът на общината Милен Минчев, членове – Анелия Ангелова (председател на общинския съвет в Каспичан), Виолета Троянова (секретар на община Каспичан), Любен Чаталов – артист, Стефан Петков – председател на читалищното настоятелство в Каспичан, Искра Радева от общинската администрация.

Председател на журито бе Мария Статулова, а членове – Любен Чаталов, Люба Маричкова, Стефан Петков и Юлиян Куртев.

Според регламента, всеки участник разполагаше с 10 минути, за да представи своето индивидуално изпълнение на шеговит къс разказ в свободна форма и с неограничени сценични изразни средства.

При закриването на фестивала Милена Недева заяви: „Хуморът ни откъсва от дребното, от всекидневното, показва ни да се взрем по-дълбоко в нас.“ Кметът на община Каспичан призова: „Да променим живота с усмивка!“ и раздаде подаръци на всички участници.

На читалищната сцена се изявиха със своите музикални изпълнения младите таланти от Каспичан Силвана Ангелова и Марио Ивайлов, както и възпитаниците на Валентина Николова Александра и Мартин.

Поощрителна награда в конкурса на зевзеците беше връчена на младата актриса от Театър „Хенд“ в Пловдив Валерия Минева, която се представи с авторска история за баба и дядо. Пред в. „Шуменска заря“ тя сподели: „В Каспичан идвам за първи път. Фестивалът много ми хареса. Запознах се с много сърдечни хора.“

Специалната награда на кмета на община Каспичан – уикенд за двама в къща за гости „Ралица“ в село Кюлевча, беше връчена от Камелия Райчева на Енита Василева от град Исперих.

Трета награда получи Иван Бончев.

Втора награда отнесе Сергей Куемжи, бесарабски българин от южна Украйна. Той живее в село Дмитровка (Делжилер) в Татарбунарски район в Одеска област. На 30 години е, семеен и работи като бригадир в пекарна. Талантът си реализира в Одеския български драматичен театър и в командата „Делжилерски трендафил“, която се представя успешно в популярната „Бесарабска лига на КВН (Клуба на веселите и находчивите)“.

Титлата „Зевзек на 2017 година“ спечели 65-годишната Величка Андреева. Символично тя получи от председателя на журито Мария Статулова калпак и гега. „Много отдавна исках да дойда на този фестивал – каза Величка. – Всичко друго очаквах, но не и да взема голямата награда. Благодаря от цялото си сърце и душа на всички за добрата организация!“ Победителката триумфира на каспичанската сцена с шопски хумор. Пред „Шуменска заря“ сподели, че от 2011 г. Участва в различни фестивали с изпълнения на народен хумор и фолклорни песни от Граовския край. Сега живее в квартал „Църква“ към град Перник, а преди да се пенсионира професията й била свързана с металургията. „Благодаря на прекрасната емоционална публика, която ме аплодира!“ – заяви още Величка Андреева.

„Нека догодина фестивалът да се проведе около една голяма маса – пожела инициаторът на феста актьорът Любен Чаталов. – Да се съберем там заедно, да си поговорим, да се чуем един друг, да се опознаем – това е смисълът на този фестивал. Зевзекът не търси сцена, той не е актьор. Зевзекът е зевзек на масата. Там се изявява. Той носи винаги вица, анекдота в себе си!…“

359 преглеждания