Обучителен курс по оперативни техники за работа в критични ситуации

Споделете с:

Двудневен обучителен курс  по оперативни техники за работа в критични ситуации и специални тактически действия преминаха полицейски служители от ОДМВР- Шумен. В практическите упражнения, свързани с екипната работа при изпълнение на служебните задължения, униформените се запознаха с нови, адаптивни техники, ориентирани към ефективно решаване на проблеми, конфликти и при извършване на специални тактически действия. В част от курса, воден от магистър Велислав Бонев, на служители от сектор „Специални тактически действия“ той показа техника за защита срещу контрол на агресивни лица, транспортни техники с и без оръжие, управление на конфликти, техника за защита срещу различни заплашителни предмети и различни тактически модели.

“Мога да кажа, че момчетата са добре натренирани, личи си, че има в тях боен дух, държат на болки, опитват се да преодоляват всички натоварвания, което е похвално. Надявам се с тяхното отношение към работата да съчетаят тази методика, тази тактическа, техническа постановка от наша страна с техните индивидуални особености, което е много важно, както и адаптивността към проблемите, които те трябва да решават”, каза Велислав Бонев. Той е собственик на австрийска охранителна фирма, занимаваща се още с ескорт и решаване на конфликти. Според него, криминогенният фактор се променя много по-интензивно и бързо, отколкото са възможностите за отговор в държавните структури. „Не говорим за атентати, нападения, агресивно поведение,  в момента говорим за една от най-болезнените сфери – киберпрестъпността. Темповете там, с които се реагира, са много по-бавни, успеваемостта на този криминален сектор е много голяма, затова привличат все повече професионалисти и по-трудно става да се догонват – допълни Бонев. – Затова професионалната подготовка и отговорът, адаптиран към проблемите, са изключително важни.”

Обучителният курс в Шумен бе осъществен със съдействието на НПО „Идеи, възможности, алтернативи за България“.

В рамките на двата дни Велислав Бонев отдели по един час и за спортистите от клубовете “Шуменска крепост” и “ММА Шумен”, с които проведе безплатен антитерористичен курс.

376 преглеждания