Песните на вокалния квартет „Абагар“ в Япония „разцъфтяха“ като феномена сакура

Споделете с:

„Наистина беше невероятно… За нас беше подарък да чуем песни, които приличат на японска сакура, но изпълнени с български гласове – това е изключително“. Така изрази възхищението си Мегуми Таникава, която беше сред домакините при гостуването на нашия вокален квартет „Абагар“ в Страната на изгряващото слънце през тези дни. Фолклорното песенно изкуство на чаровните българки беше оприличено не случайно на природния феномен сакура, характерен за цъфтежа на най-популярния вид вишна в Япония. „Абагар“ изнесе концерти в препълнени зали на Йокохама и Мураяма. Входът за възрастните посетители струваше 2000 йени (около 30 лева), а за децата и учениците беше безплатен. Всички възторжено аплодираха песните на „Абагар“ и изпълненията на българската фолклорна група „Балкан“.

Ето какво сподели специално за представянето на квартет „Абагар“ родената във Варна наша сънародничка Албена Велчева, която сега живее и работи в Йокохама: „Скъпи вълшебници, благодарим ви за чудесните изпълнения, за красотата и мелодичността, която ни поднесохте на концерта в Йокохама. Вие донесохте и предадохте на публиката в залата усещането за прекрасното и непреходното в България. Прекрасни сте! Излъчвате добрата красота и обич, защото пеете от сърце и с много любов. Благодарим ви! На добро да е!“

Телевизионен екип посрещна „Абагар“ още на летището в столицата Токио. В състава на вокалния квартет сега участват София Генова, Стефка Будакова, Невяна Ганева и Десислава Петрова. Ръководител на квартета е вокалният педагог Сашка Ченкова, която преподава в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел.

„Абагар“ е създаден като вокален студентски състав при Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ през 2006/2007 г., като за изминалото време постигна впечатляващи успехи както на родната, така и на международната сцена.

299 преглеждания