Празник на домашното вино и на мезето в село Дибич

Споделете с:

Петото издание на традиционните конкурси „Най-добро домашно вино“ – реколта 2018 година, и „Най-вкусно домашно мезе“, което се организира от народно читалище „Развитие-1897“ в Дибич, беше официално открито от кмета на селото Христо Йорданов.

Според регламента за участие в конкурсите, производителите се представиха само със собствени вина от последната реколта и с домашно приготвени мезета. Участваха 31 проби на вина – 17 бели и 14 червени, както и 18 вида мезета – суджуци, наденица, сланина, пастърма, кълцаница, пушено филе, приготвени от различни меса – свинско, телешко, пуешко, заешко, конско, а дори се включи и един рибен деликатес от маринована скумрия.

Председател на дегустационната комисия, която оценяваше вината, бе Катерина Петрова – инженер-технолог в „ЛВК Винпром – Търговище“ АД, а членове – доайенът сред зооинженерите Димитрина Милева, и любителят на гроздовите еликсири Михаил Димов. Тримата оценяваха винената продукция на домашните производители по четири основни критерии: вкус, аромат, цвят, бистрота.

При белите вина победител стана Анатоли Дончев, второ място зае Емил Стефанов, трето – Иван Неофитов, който винаги в тези конкурси се нарежда сред призьорите.

При червените вина първенец е Тихомир Тодоров, на втора позиция е Кольо Караколев, на трета – Георги Богданов.

Специалната награда – буре, за най-добро домашно вино, заслужи Пенко Колев.

Изключително конкурентна беше надпреварата и в конкурса за най-вкусно домашно мезе. Дегустационната комисия се ръководеше от опитния познавач в занаята Явор Жечев, който е управител на фирма „Българска скара“. Членове на комисията бяха още Данаил Данчев – представител на „Българска скара“, и журналист от вестник „Шуменска заря“. Тримата оценяваха мезетата, според структурата – качеството на месото им, наличните подправки (за аромат) и общите вкусови качества. Мезетата бяха толкова впечатляващи, че се наложи втора дегустация, за да се оформи крайното класиране за челните места, а от „Българска скара“ решиха да отпуснат две допълнителни специални награди.

Безспорен фаворит в конкурса „Най-вкусно домашно мезе“ стана Иван Хараланов. Той се представи с ненадминат по вкусовите си качества суджук, приготвен от месо – смес. На второ място бе класирана Павлина Тодорова, която участва със суджук от говеждо месо. Трета позиция зае Румяна Петрова-Жечева, която също се включи в състезанието със суджук от говеждо месо. Специалните награди на „Българска скара“ отнесоха Иван Хараланов за неповторимото си пушено филе и Румяна Петрова-Жечева за паприкованата си сланина с ароматни подправки.

Празникът продължи до късно през нощта с много музика, танци и кръшни хора. Специален музикален гост беше народната певица Дарина Бошнакова с формация „Шумен“. В програмата се включиха и танцьори от популярната фолклорна група „Лудоселци“ към народно читалище „Развитие-1897“ в село Дибич със секретар Живка Хараланова.

397 преглеждания