Румен Христов последва мечтата си от Шуменското плато до маратона в Чикаго

Споделете с:

С екип в цветовете на българското национално знаме, почетният гражданин на Шумен Румен Христов успешно финишира в маратона на Чикаго, щата Илинойс в САЩ. На 7 октомври той пробяга класическата дистанция от 42 км 195 м (26 мили 385 ярда) за 3 часа, 26 минути и 27 секунди. Младият шуменец стартира заедно с още около 45 000 бегачи в Грант парк в 7:36:04 часа сутринта и пресече финалната лента в 11:02:30 ч. Той преодоля дългото разстояние във възрастовата група на младежите от 25 до 29 години. Средно е пробягал всяка една миля за 7 минути и 28 секунди, сочи статистиката на организаторите. Маршрутът на маратона премина по ключови улици в Чикаго, край интересни с архитектурата и с историята си сгради, сред емблематични места в града. Не ни е известно до този момент дали друг българин е участвал в същия маратон.

След финала Румен е споделил пред майка си Галя Христова, че по-лесно се е справил с трасето в Чикаго, в сравнение с това в Сан Франциско, защото теренът е бил по-равен. От друга страна, в Чикаго пък завалял дъжд, който намокрил настилката под бегачите. В крайна сметка шуменецът е подобрил личното си време по класическата дистанция, която в Чикаго пробягал за 21 минути и 22 секунди по-кратко, отколкото в Сан Франциско на 28 юли тази година (3:47:49 часа). Преди това Румен, докато беше студент, се включи и в бяганията в Бостън, но там участва в дистанцията на полумаратона.

Любопитно е, че в дните около своя 25-и рожден ден – на 19 август, Румен Христов беше за една седмица в родния си град Шумен. И намери свободно време да тренира по трасетата на Природния парк „Шуменско плато“. Стартираше от паметника „Създатели на българската държава“ и пробягваше средно по 20 км.

В тазгодишното издание на лекоатлетическия маратон в Чикаго победи четирикратният олимпийски шампион в бяганията на 5000 и 10 000 м британецът Мо Фара в нов европейски рекорд. Той пробяга класическата дистанция за 2:05:11 ч. Първият маратон в Чикаго се е провел на 23 септември 1905 г. с участието на 15 бегачи. В модерния си вид маратонът в Чикаго стартира на 25 септември 1977 г. С над 40-годишната си съвременна история той се сочи за един от най-престижните в света, редом до тези в Лондон, Берлин и Ню Йорк.

Румен Христов завърши магистратура по специалността „Компютърни науки“ в обявеното за най-авторитетното висше учебно заведение в света – Масачузетският технологичен институт в САЩ. В Шумен той е възпитаник на ППМГ „Нанчо Попович“ и на Школа „А & Б“, като е в Топ 3 на вечната ранглиста на лидерите в международните олимпиади по информатика.

248 преглеждания