Честит 80-и март!

Споделете с:

Едва ли има сериозна медия по света, която поне веднъж да не е допускала гаф. Гафът може да е незначителен и почти да не се забелязва, но може и да е голям и така да остане трайно в биографията на медията…

Днес случайно попаднах на стар екземпляр от вестник “Шуменска заря”, издаден отпреди 50 години – брой 38 (3039), 1972 година, четвъртък, и забележете датата – … 80 март!

В целия брой, освен обичайните клиширани заглавия – “Време за дела, за трудови победи”, “Повече и с по-високо качество битови и комунални услуги”, “Първа крачка към голямата победа”, “Планът – ръководство и закон”, “Вечер, посветена на партията” и “Да предпазим пилетата от заболявания”, нямаше нито думичка за Международния ден на жената. И едва, когато се вгледах в отпечатаната програма на телевизията, открих, че тя е за 30 март.

Значи, вестникарският брой не е издаден на 8 март с бонус добавената “нула”, а тройката за датата 30 е чукната по погрешка на осмица.

Преди половин век у нас не е било допустимо популяризирането на “фалшиви новини”, така че няма как да маркираме по този начин несъществуващата дата – 80 март. Просто печатна грешка…

Но, както казват древните гърци – написаното остава.

206 преглеждания