Външният министър на Турция посети „Алкомет“ АД

Споделете с:

Вчера министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу посети „Алкомет“ АД и се срещна с представители на турските компании от региона.

Ръководителят на турската дипломация беше посрещнат от председателя на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Кузуджу и от изпълнителния член на Управителния съвет на компанията Хюсейин Йорюджю. На срещата присъстваха посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизьок, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, дипломати от турските дипломатически мисии у нас, служители на турското външно министерство, както и представители на компаниите „Шишеджам“, „Сарк“, „Сартен“ и други. В срещата участва и председателят на Българско-турската търговско-индустриална камара Бурхан Немутлу, както и членове на Управителния съвет на Камарата.

Фикрет Кузуджу запозна гостите с историята и развитието в годините на „Алкомет“ , с направените инвестиции и социалната програма на завода. Министър Чавушоглу даде много висока оценка за работата на компанията, като акцентира силно на последната награда за „Алкомет“ – обявяването й за инвеститор на 2022 година. Министърът похвали и останалите турски компании за направените инвестиции у нас, като мост за развитието на двустранните търговско-икономически връзки.

Мевлют Чавушоглу изрази дълбоката благодарност от името на турския народ и държава за съпричастността и помощта на България по време на катастрофалните земетресения в Турция.

В провелия се откровен диалог бяха обсъдени актуални проблеми на българско-турските търговско-икономически връзки.

След срещата гостите взеха участие в благотворителна вечеря ифтар пред Томбул джамия по случай свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

235 преглеждания