Д-р Владимир Йолов оглави Инициативния комитет за възстановяване на паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен

Споделете с:

На работна среща в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” беше актуализиран съставът на Инициативния комитет за възстановяването на паметника-портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен.

За председател на инициативния комитет беше избран доскорошният областен управител д-р Владимир Йолов, за заместник-председател – бившият началник на Шуменския гарнизон полковник от запаса Митко Йоцов, а за секретар – председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) подполковник от запаса Николай Калев. В състава влязоха още деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ “Васил Левски” полковник доц. Дилян Димитров, началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, представители на военно-патриотичните организации, историци, архитекти и други общественици. Покана за участие бяха получили и всички от стария състав на комитета.

Д-р Владимир Йолов благодари най-сърдечно за оказаното му доверие. “Шумен е град с история във военното дело и това трябва да продължи – сподели д-р Йолов. – Паметникът-портал на Седми пехотен преславски полк е символ на мощта и на героизма на българската армия. С неговото възстановяване ние заедно имаме възможност да направим нещо добро за Шумен. Има отпуснати средства, а години на ред проектът за неговото възстановяване все още чака решение.” И призова: “Нека да работим в тази посока той да се реализира!“

За свършеното от 2016 г. досега говори председателят на Областната организация на СОСЗР полковник от запаса Радослав Узунов. Найден Косев – заместник-кмет на община Шумен, изрази готовност и занапред да помага за реализирането на инициативата.

След станалото обсъждане д-р Владимир Йолов очерта два варианта за мястото на паметника – той да бъде изграден на общински терен или в района на военен обект, като във втория случай надделя мнението реплика на портала да се направи на входа на военния музей във Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен.

Във връзка с това, при готовност от страна на Инициативния комитет, ще бъде поискана среща в средата на месец септември с началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, с който д-р Йолов вече е споделил идеята си.

Очаква се паметникът да бъде възстановен в максимална близост до първоначалния му вид и в неговия оригинален размер. На 6 плочи от черен мрамор ще бъдат изписани имената на 1500-те герои от полка, дали живота си за България във войните след 1884 г., когато е сформиран полкът. До тях ще бъдат поставени и двата автентични каменни лъва, които военните са спасили и съхранили.

За изграждането на монумента вече са осигурени 25 000 лв. от Министерството на отбраната целево. Но има обещание да се отпуснат допълнително средства от бюджета на МО, очаква се от община Шумен също да помогнат финансово. Вероятно ще се включат и дарители.

723 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *