Есенни музейни четения в Исперих

Споделете с:

В конферентната зала на Историческия музей в град Исперих се състоя 16-ото издание на Есенните музейни четения „Сборяново-2022“ под мотото „От находката – до витрината“. В двудневния научен форум участваха с доклади музейни специалисти и археолози от цялата страна. Целта на конференцията бе да представи многоаспектно научноизследователската дейност в областта на археологията, историята, етнологията, изобразителното изкуство и интердисциплинарните изследвания.

От Регионалния исторически музей в Шумен се представи д-р Милена Георгиева, която изнесе доклад на тема “Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021-2030 г.) и насоките й към работата в музейна среда”, предизвикал огромен интерес сред аудиторията.

ХVI-те Есенни четения „Сборяново 2022. От находката до витрината” (28-30 септември) се проведоха в рамките на Дните на културно-историческото наследство в Исперих.

Тазгодишните празници, организирани от Историческия музей в града и общината след двегодишно прекъсване заради Ковид-пандемията, ще продължат до 7 октомври, като от днес започва традиционният Панаир на царевицата.

На 28 септември беше отбелязана и 40-годишнината от откриването на тракийската царска гробница край село Свещари – обявена за паметник под егидата на ЮНЕСКО.

 

 

427 преглеждания