Започна покриването на река Енчова

Споделете с:

Кметът Любомир Христов и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров инспектираха днес работата по река Енчова. Трасето е разчистено от самораслата растителност и започват същинските строителни дейности. Кметът Христов обясни пред журналисти какво предстои да се направи. Проектът предвижда покриване на реката и изграждане на две допълнителни платна за движение на автомобилите. Разширяването на улицата обхваща близо 300 метра в участъка от кръстовището с ул. „Климент Охридски“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“, където уличните платна ще станат общо четири. Предвидено е също и разширяване на моста срещу паметника на Пети полк, което ще даде възможност за по-спокойно поемане на автомобилния трафик от ул. „Васил Друмев“ вдясно по едното ново платно и от гръцкия блок по ул. „Марица“ в посока към пазара – по другото. Така ще се облекчи трафикът както за тези, които излизат от Шумен, така и за тези, които се движат в града, коментира още кметът. Ще бъдат изградени нов тротоар и велоалея, която ще продължи до бул. „Симеон Велики“. Между тях и непосредствено до тях ще има оформени тревни площи, където ще бъдат засадени нови дървета, ще бъдат поставени и пейки.
Стойността на проекта е в размер на 2 814 335 лв. и към момента средствата са осигурени от общинския бюджет, а изпълнител на строителството е „Автомагистрали – Черно море“ АД.
Заедно с разширяването на улицата ще бъде решен и проблемът с отводняването на повърхностните води в тази част на улицата, които създават сериозен проблем заради скатния терен на района, каза зам.-кметът Боян Тодоров. Предвидено е да се изградят дренажни шахти, които ще прибират дъждовните води и ще ги отвеждат в реката.
Едновременно с това ще се работи и по втория проект, който е свързан със строителни дейности в самото корито на реката в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. „Ген. Скобелев“. Там ще бъдат изградени бетонни стени, които ще укрепят коритото и ще запазят пътя от ерозия. За целта в края на 2020 година общината получи 500 000 лева с министерско постановление. Необходимите средства обаче са много повече и затова общината отново кандидатства за финансиране от държавата и получи 2 622 000 лева за разширяване на проекта.

 

368 преглеждания