Позиция на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – Шумен

Споделете с:

Във връзка с решението на ЦИК относно местата в РИК – Шумен, областният координатор на ПП „Продължаваме промяната“ Николай Колев изпрати обща декларация с местната структура на “Демократична България” до медиите.

В нея се казва: “Хартиената коалиция ще контролира изборите в област Шумен. ЦИК даде ръководството на Районната избирателна комисия на ГЕРБ, БСП и ДПС. „Български възход“ получи едно заместник-председателско място. Ние от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ имаме общо само четирима редови членове на РИК. Те са малко, но  силно мотивирани и добре подготвени да не допуснат никакви злоупотреби на 2 април т. г. Призоваваме всички граждани на област Шумен да упражнят конституционното си право на избор и да следят внимателно техният глас да бъде отчетен правилно. От честността на вота зависи нашето общо бъдеще!”

Напомняме, че на 5 февруари областният управител проф. Христо Христов проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Шумен в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс и съгласно Указ № 28 на Президента на Република България във връзка с провеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции. Присъстваха упълномощени представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Коалиция „Продължаваме промяната“, Партия „ДПС“, Партия „Възраждане“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България – Обединение“, Коалиция „Български възход“.

Съгласно Решение № 1584-НС от 2 февруари 2023 г. на ЦИК, съставът на РИК – Шумен ще се състои от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите е както следва: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за партия „Възраждане“ – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член; за коалиция „Български възход“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

По време на консултациите беше направено едно предложение за председател на РИК –  коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложи за поста Ивайло Илиев. Бяха направени две предложения за заместник-председател на комисията – коалиция „БСП за България“ предложи Мариела Иванова и коалиция „Български възход“- Марияна Тодорова.

За секретар на РИК-Шумен предложенията бяха две – от партия „ДПС“ предложиха Ахмед Джамбазов, а от коалиция „Продължаваме промяната“ направиха предложение за Светлин Стрелков. В хода на дискусията двете политически формации не промениха позициите си и не беше постигнато съгласие за позицията секретар на РИК.

За членове на РИК-Шумен предложенията са: от коалиция „ГЕРБ-СДС“- Карен Гарабедян, Виолета Вълчева и Силвия Николова, от Коалиция „Продължаваме промяната“- Надежда Върбева и Милен Митев, от партия „ДПС”- Хатидже Исуф, от партия „Възраждане“- Валентина Нейкова, от коалиция „Демократична България – обединение“- Мария Василева.

След това областният управител представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК назначи състава на РИК в Шумен за предстоящите избори, което стана повод “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да излязат с обща позиция.

 

233 преглеждания